Museum Prinsenhof

menu

MOJO Backstage. Delftse meesters in de muziekindustrie

12 april 2019 t/m 1 september 2019

Museum Prinsenhof Delft viert het vijftigjarig bestaan van MOJO met de tentoonstelling MOJO BackstageDelftse meesters in de muziekindustrieDe tentoonstelling laat de ontwikkeling van MOJO zien en toont hoe het bedrijf is uitgegroeid tot de grootste festivalorganisator en dé concertpromotor van Nederland. Met deze tentoonstelling, vormgegeven door Peter te Bos laat het museum zien waar een klein land groot in kan zijn. 

Van 1968 tot nu: MOJO als ‘Delftse meester’ in de muziekindustrie

Gedreven door zijn passie voor popmuziek start Delftenaar Berry Visser in 1968 het eenmansbedrijf MOJO Concerts. Met enige bluf weet hij in Londen meerdere bands te strikken voor het eerste meerdaagse festival van Nederland: het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos. Kort daarna haakt Leon Ramakers aan, eerst als Berry’s assistent en al snel als zijn partner. Samen organiseren zij vele concerten en festivals die tot op de dag vandaag tienduizenden bezoekers trekken, zoals Lowlands en Pinkpop.

Wat ooit begon als eenmansbedrijf in Delft, is uitgegroeid tot Nederlands marktleider in de muziekindustrie met een Amerikaanse wereldspeler (Live Nation) als eigenaar. Sinds het eerste stadionconcert met Bob Dylan is er geen beroemdheid te bedenken die niet door MOJO op het Nederlandse podium is gezet. MOJO bedenkt daarnaast innovatieve oplossingen om het publiek steeds beter van muziek te laten genieten, van dranghekken tot festivaltenten als kathedralen.

Over de tentoonstelling

Campagnebeeld schoon

De tentoonstelling MOJO Backstage toont hoe MOJO zich in vijftig jaar ontwikkelde tot het succesvolle bedrijf dat het nu is. Bezoekers ontdekken wat er achter de schermen zoal bij komt kijken om een grootschalig muziekevenement te organiseren, maar kruipen ook in de huid van de artiest. Originele affiches, videoclips en toegangsbewijzen nemen de bezoeker mee op een trip down memory lane. In Virtual Reality krijgen ze een backstage-ervaring bij een concert van Nederlands populairste rapper Ronnie Flex in AFAS Live. De expositie is vormgegeven door Peter te Bos, leadzanger van de band Claw Boys Claw en jarenlang verbonden aan MOJO als vormgever voor Lowlands.

De tentoonstelling laat de ontwikkeling van (pop)muziek zien in een maatschappelijke context en snel veranderende maatschappij. Naast euforie is er ook aandacht voor de donkere kant van de muziekindustrie: de druk op muzikanten is hoog. Berry Visser heeft daarom een begraafplaats ingericht in de binnentuin van het museum om stil te staan bij (jong) overleden artiesten zoals Kurt Cobain, Amy Winehouse en Avicii.

Randprogrammering en onderwijsprogramma

De tentoonstelling richt zich op muziek- en festivalliefhebbers van alle leeftijden. Voor de bezoekers zijn er verschillende activiteiten en evenementen ontwikkeld. Zo kunnen bezoekers speeddaten in een festivaltentje of zich laten inspireren door concert- en festivalfotograaf Andreas Terlaak. 

Hoe is MOJO ontstaan? Hoe gaat het organiseren van een concert of festival in zijn werk? En wat betekent muziekbeleving eigenlijk voor mensen? Dit alles komt aan bod in het onderwijsprogramma dat Museum Prinsenhof Delft in samenwerking met Buma Music Academy speciaal voor de tentoonstelling MOJO Backstage heeft ontwikkeld.

Bijzondere samenwerking

Museum Prinsenhof Delft werkt voor deze tentoonstelling nauw samen met MOJO. Sinds 2017 vormen Ruben Brouwer en John Mulder de directie van MOJO, ondersteund door een managementteam en een Raad van Bestuur in de persoon van Leon Ramakers. MOJO opereert ook nu nog vanuit de stad Delft.

Boek een hotelarrangement

Maak het bezoek aan MOJO Backstage compleet met een verblijf in Hampshire Hotel-Delft Centre. Dit moderne hotel aan de rand van het centrum ademt muziek. Je brengt de nacht door met een bekende artiest aan je hoofdeinde. Het arrangement is inclusief overnachting, welkomstcocktail, ontbijt, tickets voor de tentoonstelling en vervoer per Tuk Tuk.

In de pers

AD Landelijk 11 april 2019
Heaven 12 april 2019 12 april 2019
Oor 12 april 2019 12 april 2019
Eén vandaag 13 april 2019
Trouw 16 april 2019

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:
Ruitenburg adviseurs & accountants, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, BankGiro Loterij, SGDTP, OGD ict-diensten en de Gemeente Delft.

  Gemeente Delft  logo ruitenburg OGD logo CMYK 
vsb  Cultuurfonds RGB zalm BankGiroLoterij Gebiedsfonds Delft 

 

PERSINFORMATIE