Museum Prinsenhof

menu

Verbouwing en vernieuwing

Verbouwing en vernieuwing

Museum Prinsenhof Delft gaat – zo’n 70 jaar na de laatste grote werkzaamheden - verbouwen en vernieuwen. Belangrijkste uitgangspunt: het maken van een aantrekkelijk en eigentijds museum voor iedereen, met versterking van het monumentale karakter.

Impressie doorsnede voorlopig ontwerp Prinsenhof architectenbureau BiermanHenket SMALLER
Impressie doorsnede voorlopig ontwerp Prinsenhof, architectenbureau BiermanHenket

Rijke historie
Het Prinsenhof is door zijn rijke historie een van de belangrijkste monumenten voor Delft en staat in de top 100 belangrijkste monumenten in Nederland. Het gebouw vertelt het verhaal van Delft en brengt het ontstaan van Nederland in beeld. Museum Prinsenhof Delft vormt als culturele trekker een belangrijke functie en is voor velen een startpunt voor een bezoek aan Delft.

Voorlopig ontwerp
Nadat de gemeenteraad in juli 2021 unaniem groen licht gaf voor de verbouwing en vernieuwing is een ontwerpteam, onder leiding van architectenbureau BiermanHenket, aan de slag gegaan met het ontwerp. In het ontwerp wordt het museum veel beter toegankelijk en krijgt het een nieuwe entree. Luiken gaan open en er komt meer daglicht binnen, zodat bezoekers beter zicht krijgen op het monument en de stad. De voorgestelde aanpassingen maken het museum klaar voor de toekomst en stellen het in staat om zijn belangrijke functie voor de stad en daarbuiten te blijven vervullen.

 2. Overzichtstekening voorlopig ontwerp Prinsenhof architectenbureau BiermanHenket klein
Overzichtstekening voorlopig ontwerp Prinsenhof, architectenbureau BiermanHenket 

Het voorlopig ontwerp is ook duurzaam. Het monumentale complex wordt waar mogelijk geïsoleerd, de installaties worden verduurzaamd en er wordt gebruik gemaakt van duurzame bronnen. Zo wordt het gebouw gasloos en komen er warmtepompen. Materialen die bij de verbouwing vrijkomen, worden zoveel mogelijkheid hergebruikt.

Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft:
"Museum Prinsenhof Delft vertelt het verhaal van Delft en Nederland op een prachtige, historische plek. Monument en museum komen in dit voorlopig ontwerp geweldig samen. Hiermee kunnen wij in de toekomst onze belangrijke museale en verbindende functie voor de stad en daarbuiten blijven vervullen. We creëren een aantrekkelijk en eigentijds museum met een uitnodigende entree, moderne bezoekersfaciliteiten en een mooie educatieruimte voor kinderen én volwassenen. Dankzij het verbeterde binnenklimaat zijn hoogwaardige tentoonstellingen met bruiklenen uit binnen- en buitenland gegarandeerd.
Tekening dwarsdoorsnede centraal trappenhuis en lift architectenbureau BiermanHenket klein
Tekening dwarsdoorsnede centraal trappenhuis en lift, architectenbureau BiermanHenket

Vervolg
Het ontwerpteam gaat nu verder met het definitief ontwerp. Naar verwachting is dit in het najaar van 2023 klaar. Eind 2022 sluit de landschapsarchitect aan bij het ontwerpteam. De landschapsarchitect gaat het voorlopig ontwerp voor de Prinsentuin en de binnentuin maken. Dit moet samen met de plannen voor het monument een geïntegreerd ontwerp worden.
Voorbeeld openen museum in voorlopig ontwerp architectenbureau BiermanHenket klein
Voorbeeld openen museum in voorlopig ontwerp, architectenbureau BiermanHenket

Financiering
De totale kosten zijn geraamd op 38 miljoen euro. De gemeente Delft stelt 18 miljoen euro beschikbaar om het monument in goede staat te brengen en voor het nageslacht te bewaren. Een uitzonderlijke particuliere schenking van 10 miljoen euro van de Delftse familie Vlek garandeert de museale functie van Museum Prinsenhof Delft. Voor de overige 10 miljoen euro wordt aanvullende financiering gezocht.

Plattegrond begane grond voorlopig ontwerp architectenbureau BiermanHenket klein

Plattegrond begane grond voorlopig ontwerp, architectenbureau BiermanHenket klein

Comité van Aanbeveling
Voor de zichtbaarheid en het draagvlak van deze verbouwing en ter ondersteuning van de wervingscampagne is een Comité van Aanbeveling van grote toegevoegde waarde. De leden van het Comité hebben een achtergrond in de politiek, de cultuur of de zakelijke wereld; allen met een grote staat van dienst en vaak met een directe binding met Delft. Meer informatie, waaronder de lijst met leden, vindt u in het nieuwsbericht over het Comité.

Bijdragen?
Wilt u weten hoe u kunt bijdragen aan de verbouwing en vernieuwing van Museum Prinsenhof Delft? Neem dan contact op met Lara Schwarz, hoofd development op [email protected] of 06-34-47-53-27. Kijk hier voor meer informatie.

Meer weten?