Museum Prinsenhof

menu

De Delftse Blik

Over De Delftse Blik

In 2021 lanceerde Museum Prinsenhof Delft het participatieproject De Delftse Blik. Met dit project zoekt het museum naar nieuwe verbindingen met de stad en haar inwoners door de collectie, de geschiedenis van Willem van Oranje en Delft te koppelen aan hedendaagse thema’s, zoals vrouwen, veiligheid en vrijheid. Vanuit deze thema’s worden er samen met maatschappelijke spelers in de stad én andere Delftenaren nieuwe en meerstemmige programma’s en activiteiten gemaakt die van waarde zijn voor onze stadsgenoten.

Speciale Delftse Blik rondleiding
Elke eerste zondag van de maand om 14.00 uur kun je de gratis instaprondleiding De Delftse Blik op je veilig voelen volgen.
Een Delftenaar en een vaste museumrondleider nemen je mee langs objecten uit de museumcollectie en delen verhalen over veiligheid.

De Delftse Blik wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het VSBfonds, Fonds 1818, Rabobank en De Laatste Eer.

Leer meer over de thema's, lees verhalen, bekijk vlogs, ontdek de kunstenaars en deel jouw persoonlijke Blik op www.dedelftseblik.nl.

2022: Veiligheid

Precies 450 jaar geleden vluchtte Willem van Oranje naar Delft, op zoek naar een veilige thuishaven. Wat betekent veiligheid voor Nieuwe Delftenaren (waaronder vluchtelingen en migranten), nazaten van kolonialisme in het Caribisch gebied, Delftse studenten en jongeren van sociaal-culturele instelling CANIDREAM? Met deze communities gaan we in gesprek, waarbij we luisteren naar hun persoonlijke ervaringen, meningen en verhalen. Op basis hiervan maakt beeldend kunstenaar Hozan Zangana Malawa, een serie kunstwerken in de Waalse kerk, en extra kunstwerken voor de deelnemers op verschillende locaties in de stad. Zo krijgt ook het Delft van nu een plek in het historische museum.

Dit jaar treedt het museum ook letterlijk buiten de muren van het Prinsenhof met een buitententoonstelling op de Oude Delft. Hier komen verhalen van de deelnemers aan De Delftse Blik samen met door hun gekozen objecten uit het depot van het museum en de geschiedenis van Delft.

Elke community neemt de Van der Mandelezaal van het museum over voor een avond vol gezelligheid, nieuwe ontmoetingen en activiteiten naar eigen keuze! Nieuwe Delftenaren Daryna en Jason nemen op donderdag 1 december als eerste het museum over. Deze take-over staat in het teken van empowering women; de waarde van innerlijke kracht door uiterlijk zelfvertrouwen met verschillende internationale tradities als uitgangspunt.

2021: Historische Vrouwen

Museum Prinsenhof Delft laat zien dat in onze geschiedenis een hoofdrol is weggelegd voor Willem van Oranje. Dat er in zijn leven een aantal powervrouwen een bepalende rol speelden, is tot nu toe minder bekend. Door enkele van hun brieven en hun stemmen te delen start het museum een nieuw gesprek over Willem van Oranje. Het museum werkt voor de brieven samen met Huygens ING, de Koninklijke Verzamelingen en Oxford University’s Women’s Early Modern Letters Online. 

Met de verhalen van de vrouwen van Oranje als startpunt gaat het museum in 2021 op zoek naar nieuwe stemmen en bijzondere verhalen van vrouwen uit het Delft van vandaag. Het museum nodigt Delftse vrouwen uit om, geïnspireerd door de vrouwen rondom Willem van Oranje, hun verhalen te delen. Deze verhalen zijn dit najaar samen met een selectie van de originele brieven van de vrouwen rondom Willem van Oranje in het museum te zien.

In juni en juli organiseert Museum Prinsenhof Delft gratis workshops, rondleidingen en ontmoetingen voor vrouwen in verschillende Delftse wijken. Hiermee wil het museum vrouwen inspireren en verbinden en hen uitnodigen hun verhaal of het verhaal van een vrouw die hen inspireert te delen. Vrouwen worden uitgenodigd in hun verhaal te delen wat zij willen meegeven aan een volgende generatie vrouwen. De gedeelde verhalen worden opgenomen in de collectie van Museum Prinsenhof Delft.