Museum Prinsenhof

menu

Open met ons de luiken

Zet Museum Prinsenhof Delft in nieuw licht

Museum Prinsenhof Delft staat aan de vooravond van een grondige verbouwing en vernieuwing – de eerste in ruim 70 jaar tijd. In het voorjaar van 2027 opent het vernieuwde museum de deuren om het monument in volle glorie aan zijn bezoekers te presenteren. En in het licht te zetten.Twee gaten in een muur van het Prinsenhof te Delft. Het zijn niet zomaar gaten: het zijn twee in steen vastgelegde herinneringen aan de onsterfelijke invloed die een mens kan hebben op de wereld. Hoe een enkel individu een beweging in gang kan zetten, die niet meer eindigt. Die dat ene mensenleven ver zal overstijgen.
Willem van Oranje is een van de meest iconische voorbeelden van die kracht. Zelfs zijn gewelddadige dood stopte zijn invloed op de wereld niet. Integendeel: zijn strijd voor democratie, vrijheid en gelijkheid werd er alleen maar groter van. Hij werd van ons allemaal, tot op de dag van vandaag. En Willen van Oranje is niet de enige die vanuit Delft de rest van de wereld blijvend wist te inspireren.

Ruim 70 jaar geleden vond de laatste grootschalige renovatie aan ons monument plaats. De staat en inrichting van het gebouw en ook de voorzieningen van het museum zijn ernstig gedateerd. Om Museum Prinsenhof Delft aan de hedendaagse museale eisen te laten voldoen en de bezoekerservaring naar een hoger niveau te tillen, is een grondige verbouwing en vernieuwing noodzakelijk. Met respect voor het verleden en met het oog op de toekomst.Wat gaan we doen?
Dankzij de vernieuwing blijft het monumentale pand behouden voor toekomstige generaties. De nieuwe indeling en uitbreiding van het vloeroppervlak scheppen ruimte om onze inhoudelijke ambities binnen de programmering waar te maken.

  • De fysieke toegankelijkheid en routing worden verbeterd. We overbruggen de bestaande hoogteverschillen en er komen twee nieuwe trappenhuizen en een lift.
  • Het middeleeuwse kloostercomplex wordt geïsoleerd en verduurzaamd. Zo gaat het gebouw van het gas af en komen er warmtepompen.
  • We optimaliseren het museale klimaat. Hierdoor we voldoen aan internationale museumstandaarden voor collectie en presentaties.
  • In onze imposante kelder realiseren we een goed uitgeruste educatieruimte. In dit creatieve hart van het museum komen jong en oud samen voor museumlessen, workshops en gezinsactiviteiten.
  • De Prinsentuin is een geliefde plek voor stadsbewoners. Het ontwerp van de tuin wordt daarom samen met Delftenaren vormgegeven.
  • Wij richten onze blik naar buiten. Niet alleen figuurlijk met onze programmering, maar ook letterlijk. Er komt een visueel aantrekkelijke hoofdingang met een nieuw entreegebied en we zetten de luiken open. Daarmee zetten we het museum in het licht. Want achter die luiken schuilen de verhalen van nonnen, prinsen en soldaten. En misschien straks dat van u.Doe mee!
U kunt één van deze luiken adopteren en zo blijvend onderdeel worden van Museum Prinsenhof Delft. Neem contact op met Lara Schwarz, Hoofd Development. Zij brengt u op de hoogte van onze speciaal samengestelde schenkingspakketten.

Word Vriend van Museum Prinsenhof Delft en help ons verder
Juist in deze tijd van vernieuwing hebben we onze vrienden hard nodig! Dankzij onze loyale Vriendenvereniging hebben we al vele mooie objecten kunnen verwerven. Als Vriend bent u nauw betrokken bij de ontwikkelingen van het museum en bouwt u mee aan de toekomst. Natuurlijk krijgt u daar ook wat voor terug, zoals gratis toegang tot het museum en uitnodigingen voor lezingen en openingen van tentoonstellingen. Ook worden er speciale Vriendenbijeenkomsten met een hapje en een drankje georganiseerd. Op deze pagina leest u meer over de Vriendenprivileges en hoe u Vriend kunt worden.

Meer weten?
- Lees meer over de verbouwing en vernieuwing.
- Lees meer over het Comité van Aanbeveling.
- Kijk voor meer achtergrondinformatie op www.delft.nl/prinsenhof.