Museum Prinsenhof

menu

Malawa door Hozan Zangana

20 november 2022 t/m 30 april 2023

Met het vierjarige participatieproject De Delftse Blik zoekt Museum Prinsenhof Delft naar nieuwe verbindingen met de stad en haar inwoners door de collectie, de geschiedenis van Willem van Oranje en Delft te koppelen aan hedendaagse thema’s. Dit jaar staat het thema ‘veiligheid’ centraal. Wat betekent veiligheid voor nieuwe Delftenaren (waaronder vluchtelingen en migranten), nazaten van kolonialisme in het Caribisch gebied, Delftse studenten of jongeren van sociaal-culturele instelling CANIDREAM? Met deze communities gaan we in gesprek, waarbij we luisteren naar hun persoonlijke ervaringen, meningen en verhalen.

Ieder jaar krijgt een beeldend kunstenaar de opdracht een werk te maken dat aansluit bij het thema. Dit jaar maakte beeldend kunstenaar Hozan Zangana een serie kunstwerken in de Waalse kerk en op verschillende locaties in de stad die te maken hebben met veiligheid en geïnspireerd zijn door de verhalen van de deelnemers. Zo krijgt ook het Delft van nu een plek in het historische museum.

Hozan Zangana
Hozan Zangana is een Koerdische kunstenaar en ontwerper, gespecialiseerd in het maken van beelden en bruikbare objecten. Op vijftienjarige leeftijd vluchtte hij naar Nederland, waar hij een paar jaar later aan zowel de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Design Academy in Eindhoven studeerde. Zijn eerste collectie abstracte objecten was gebaseerd op een Koefisch schrift genaamd ‘Vromen uit Intuïtie’ en werd in Dubai, Milan en New York vertoond. In 2017 werd Hozan genomineerd voor de Wallpaper* Designer Of The Year Award. Hij heeft een installatie gemaakt voor Dubai Fashion Week, een collectie gepresenteerd in het Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Malawa/Thuis
De serie beelden door Hozan Zangana heet Malawa, oftewel “thuis” in het Koerdisch. Drie sculpturen verbeelden het onveilige leven van een vluchtelingenfamilie, een rode draad in Hozan Zangana’s eigen leven als Koerdische vluchteling. De objecten symboliseren een familie en zijn gemaakt van materialen die verwijzen naar het vluchtelingenbestaan, ​​zoals tentdoek en verhuisdekens. Tijdens de gesprekken over veiligheid ontstaat er een sterke band met de deelnemers uit de vier communities van De Delftse Blik. Geïnspireerd door deze mooie persoonlijke verhalen heeft Hozan Zangana ook nog een serie van vier extra kunstwerken gemaakt. Deze werken zijn eerst in de Waalse kerk en vanaf begin 2023 op verschillende locaties door de stad te zien.

Ontdek meer via dedelftseblik.nl/kunstenaar.

 DDB op Veiligheid opening Bas Czerwinski LR 66 DDB op Veiligheid opening Bas Czerwinski LR 67