Museum Prinsenhof

menu

Pioniers in Keramiek

16 februari 2024 t/m 8 september 2024

Tentoonstelling Pioniers in Keramiek! 

Vanaf 16 februari 2024 presenteert Museum Prinsenhof Delft de tentoonstelling Pioniers in Keramiek. Keramiek is hot! Een groeiende voorhoede van kunstenaars en ontwerpers kiest voor klei en vernieuwt het ambacht door de grenzen van het materiaal op te zoeken. Pioniers in Keramiek toont topstukken uit de collectie historisch aardewerk zij aan zij met werk van hedendaagse makers. Hierdoor ontstaat een spannende dialoog die bijzondere inzichten oplevert. Want terwijl het basisrecept van keramiek hetzelfde is gebleven, is de wereld waarop makers reageren sterk veranderd. Pioniers in Keramiek brengt meerdere perspectieven en verhalen in beeld en nodigt bezoekers uit om met een hedendaagse blik naar het verleden te kijken.

Pioniers in Keramiek Museum Prinsenhof Delft 1
Curvy teapot, Octave Rimbert - Rivière | Bloemhouder, Toegeschreven aan De Griekse A, Museum Prinsenhof Delft | Key visual door Thonik

Delfts Blauw en de traditie van vernieuwing

Museum Prinsenhof Delft heeft een grote collectie Delfts aardewerk, waaronder het beroemde Delfts Blauw. De experimenteerdrift van Delftse plateelbakkers die proberen Chinees porselein te imiteren, leidt in de 17de eeuw tot de ontwikkeling van een nieuw product: Delfts Blauw. Daarmee start vanuit Delft een bloeiperiode voor keramiek. Met de museumcollectie aardewerk uit de 17de en 18de eeuw als startpunt, toont Pioniers in Keramiek historisch aardewerk naast maak-experimenten van nu. Dit brengt verrassende overeenkomsten en veelzeggende verschillen aan het licht. De tentoonstelling laat goed zien dat innovatie wordt ingegeven door maatschappelijke veranderingen. Aan de hand van actuele thema’s als duurzaamheid, lokaliteit en diversiteit nodigt de tentoonstelling uit om verbanden te ontdekken tussen toen en nu.

Niet eerder getoond

Pioniers in Keramiek toont een nieuwe aanwinst voor Museum Prinsenhof Delft: een imposant paar snoekterrines, uitbundig gedecoreerd trompe l’oeil serviesgoed uit de tweede helft van de 18de eeuw. Een ander voorbeeld van gedecoreerd serviesgoed uit deze periode is een kraantjeskan in de vorm van een dame, een van de schatten die voor deze tentoonstelling uit het depot worden gehaald. Daarnaast zet het museum keramiek van 23 hedendaagse kunstenaars uit Nederland in de spotlights. De focus ligt daarbij op recent werk van nieuw talent. De selectie is divers, met speciale aandacht voor autodidacte makers, makers met een niet-Westerse achtergrond en makers die een ander perspectief vertegenwoordigen. Max Lipsey maakt een tafel van Delfts Blauw keramiekafval. Benedetta Pompili toont werk dat zij recent maakte tijdens haar residentie in de Rijksakademie Amsterdam. En omdat Azië ook vandaag nog een belangrijke inspiratiebron is, is ook werk te zien van deelnemers aan de Creative Residency Arita in Japan, waaronder nieuw werk van Simone Post.

   
Kraantjeskan, circa 1750 – 1775, Schenking van Stichting Oude Kunst- en Antiekbeurs, foto Albertine Dijkema /
Flagship Pitcher, Simone Post, 2023

Maak Keramiek Mee   

Naast Pioniers in Keramiek is er dit jaar nog veel meer te zien en te doen rond keramiek in Museum Prinsenhof Delft. Vanaf november is de expositie van Keramiekprijs De Kei 2023 te zien. Voor participatieproject De Delftse Blik werken Delftenaren samen met kunstenaar Yuro Moniz aan een monumentale vaas. Enkele topstukken uit de vaste museumopstelling zijn te zien in Pioniers in Keramiek. Om de lege plekken op te vullen die hierdoor ontstaan, maakten talentvolle studenten van de MBO-opleiding Creatief Vakman Keramiek (SintLucas Boxtel) eigentijdse versies van deze objecten. In het openingsweekend van 17 en 18 februari en tijdens keramiekworkshops worden bezoekers uitgenodigd ook zelf de handen uit de mouwen te steken en te ervaren hoe nieuwe ideeën ontstaan door te werken met je handen.

Lees hier het artikel Aardse Schoonheid - FD persoonlijk 23 maart 2024

 Kun je niet wachten om de tentoonstelling te bezichtigen? Koop dan nu online een ticket.

Koop nu je tickets

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Delft, De Laatste Eer, Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Keramiekstichting Smeele Van der Meulen en Stichting Van Achterbergh-Domhof.