Museum Prinsenhof

menu

Expositie Keramiekprijs De Kei 2023

12 november 2023 t/m 30 juni 2024

Expositie Keramiekprijs De Kei 2023

Rachel de Joode is zondagmiddag 12 november uitgeroepen tot winnaar van Keramiekprijs de Kei 2023. De feestelijke uitreiking vond plaats in Museum Prinsenhof Delft, waar vanaf nu t/m juni de expositie met hedendaags keramiek van de 15 geselecteerde kunstenaars is te zien. 

Keramiekprijs De Kei wordt elke twee jaar uitgereikt aan een keramist van uitzonderlijke kwaliteit. Daarmee levert deze prijs een belangrijke bijdrage aan de vergroting van de bekendheid en waardering van keramische kunst van Nederlandse kunstenaars of kunstenaars werkend in Nederland.

De expositie Keramiekprijs De Kei

In het museum is nu een prachtige expositie te zien met een nieuwe installatie van winnaar Rachel de Joode. Daarnaast is keramiekwerk tentoongesteld van de volgende 14 kunstenaars: Keeley Hafter – zij verraste het publiek tijdens de uitreiking op een live performance -, Jennifer Tee, Natasja Alers, Bas van Beek, Hans van Bentem, Wim Borst, Mieke de Groot, Hans Meeuwsen, Adriaan Rees, Olav Slingerland, Suzie van Staaveren, Mariëtte van der Ven, Yuk-Kan Yeung en Nataliya Zuban. Een mooie selectie van hedendaagse keramisten waardoor je misschien zelfs met andere ogen naar ons historisch aardewerk gaat kijken..

Maak Keramiek Mee

Museum Prinsenhof Delft zet een jaar lang keramiek in de spotlights onder de noemer Maak Keramiek Mee. Het museum heeft een omvangrijke permanente collectie 17de en 18de eeuws aardewerk, waaronder het wereldberoemde Delfts Blauw. In februari 2024 opent de tentoonstelling Pioniers in Keramiek, waarin innovatief historisch keramiek zij aan zij getoond wordt met werk van hedendaagse makers. In een uitgebreid activiteitenprogramma nodigt het museum een breed publiek uit kennis te maken met het keramiekambacht.

Over Keramiekprijs De Kei

Keramiekverzamelaars Ankie Maessen en Bert van Meggelen hebben de prijs in 2020 ingesteld als erkenning en stimulans voor Nederlands talent op het gebied van keramiek als kunstvorm. De organisatie van Keramiekprijs De Kei is in handen van de SKPD (Stichting Keramiek Promotie Delft) in samenwerking met Museum Prinsenhof Delft en Galerie Terra Delft. De jury van Keramiekprijs De Kei bestond dit jaar uit: Fred Wartna (voorzitter), Annemie Boissevain (eigenaar Galerie De Witte Voet Amsterdam), Jan de Bruijn (conservator moderne toegepaste kunst en vormgeving Kunstmuseum Den Haag), Wendy Gers (conservator moderne en hedendaagse keramiek Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden) en Esther van der Hoorn (conservator toegepaste kunst Museum Prinsenhof Delft).