Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Museum Prinsenhof Delft opent drie dagen voor pilot met sneltesten

6 april 2021

Op 23, 24 en 25 april mogen we tijdelijk onze deuren openen in verband met een pilot van het ministerie van OCW. Met deze pilot wil het ministerie de inzet van sneltesten in de culturele sector onderzoeken. De pilot wordt gehouden onder mensen met een Museumkaart in zeventien musea tijdens de Nationale Museumweek (19 t/m 25 april 2021). In het museum is deze drie dagen naast de vaste zalen voor het eerst de tentoonstelling ‘Jingdezhen. 1000 jaar porselein’ te zien. Mensen met een Museumkaart kunnen vanaf volgende week een tijdvak reserveren op www.museum.nl/pilotsneltesten.

Musea kunnen veilig en verantwoord open blijkt uit de ervaringen van 2020 met het anderhalvemeterprotocol. In aanvulling daarop gaan zeventien musea in de week van 19 april open voor een pilot met sneltesten. Mensen met een Museumkaart kunnen die musea bezoeken als ze een kaartje voor een tijdvak reserveren en een negatieve sneltest laten zien. Deze sneltest kan gratis worden gedaan bij deelnemende testcentra. Doel van de pilot van OCW is om de infrastructuur rondom sneltesten en cultuurbezoek te testen, en te ontdekken hoe dit bezoekers bevalt. Zo wordt zichtbaarder of sneltesten kan helpen het maatschappelijk leven weer op gang te brengen.

Werkwijze voor bezoekers
Mensen met een Museumkaart kunnen vanaf volgende week een tijdvak reserveren bij het museum van hun keuze op www.museum.nl/pilotsneltesten. De Stichting Museumkaart zal het meteen bekend maken op social media als reserveren mogelijk is. Wie een tijdvak bij een museum reserveert, ontvangt een link om een afspraak voor een gratis sneltest te maken. Ook mensen met een Museumkaart die is “verlopen” na 14 december 2020, kunnen meedoen. Op het geboekte tijdstip kunnen bezoekers dan naar binnen met hun Museumkaart, bewijs van reservering en de negatieve sneltest. Om reisbewegingen te beperken wordt bezoekers gevraagd zoveel mogelijk in hun eigen regio naar een museum te gaan en een testcentrum te kiezen waarvoor ze ook zo min mogelijk extra hoeven te reizen.

Anderhalve meter blijft gelden
De pilot is anders dan de field labs die zijn gehouden: het coronaprotocol blijft gelden. Zo blijft de anderhalve meter gelden, en zijn er vaste looproutes, en desinfectiemiddelen. Uit de ervaringen van 2020 blijkt dat het protocol veilig en verantwoord is; er zijn geen brandhaarden van corona bekend uit musea. Van bezoekers meldde bovendien meer dan twee derde dat ze hun bezoek aan een museum als veilig hadden ervaren, bleek uit onderzoek van Validators dat vorig jaar in opdracht van de Museumvereniging is gedaan.

Deelnemende musea
De zeventien musea die deelnemen aan de pilot zijn in samenspraak met het ministerie van OCW en de 25 veiligheidsregio’s geselecteerd. Daarbij is gelet op spreiding - in iedere provincie tenminste één museum - museumgrootte en type collectie. De musea zijn verdeeld over het land en elk museum kan drie dagen meedoen. De deelnemende musea naast Museum Prinsenhof Delft zijn: Drents Museum, Assen | Fries Museum, Leeuwarden | Jopie Huisman Museum, Workum | Groninger Museum, Groningen | Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch | Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem | Bonnefanten, Maastricht | Hermitage, Amsterdam | Scheepvaartmuseum, Amsterdam | Teylers Museum Haarlem | Slot Loevestein, Poederooijen | Luchtvaartmuseum Aviodrome, Lelystad | Museum De Fundatie, Zwolle | Spoorwegmuseum, Utrecht | Wereldmuseum, Rotterdam | Zeeuws Museum, Middelburg.

Deelnemende sneltestlocaties
De sneltesten worden afgenomen door de testcentra van de Stichting Open Nederland. Mensen die een tijdvak hebben gereserveerd op www.museum.nl/pilotsneltesten worden vervolgens doorverwezen voor een gratis sneltest die wordt aangeboden via https://testenvoortoegang.nl/.