Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Een jaar vol keramiek!

21 november 2023

Maak Keramiek Mee

Museum Prinsenhof Delft presenteert vol trots 'Maak Keramiek Mee'. Een jaar lang is het museum een walhalla voor keramiekliefhebbers! We zoomen in op de frisse wind die waait in het keramiek ambacht, tonen de veelzijdigheid en innovatieve kracht van keramiek met hedendaagse makers en dagen jou met een breed publieksprogramma uit om keramiek zelf te komen maken of er meer over te leren. Maak keramiek dus letterlijk en figuurlijk mee en houd onze nieuwskalender goed in de gaten!

 Hoe ziet dit keramiekjaar eruit?

Op 12 november is het Maak Keramiek Mee jaar gestart met de uitreiking van de tweejaarlijkse keramiekprijs De Kei. De expositie Keramiekprijs De Kei met geselecteerd werk van 15 hedendaagse keramisten inclusief de werken van winnares Rachel de Joode zijn inmiddels te zien in het museum. Meer hierover kun je hier lezen en zien.

Rachel de Joode foto Stef Breukel

Voor het stadsprogramma De Delftse blik werkt kunstenaar Yuro Moniz samen met Delftse gemeenschappen aan een monumentaal kunstwerk van keramiek rondom het thema vrijheid. Sinds 2019 maakt zij vanuit haar atelier in Rotterdam als autodidact kunstenaar op ambachtelijke wijze keramiek. Ze heeft daarmee al een mooie internationale reputatie opgebouwd. Een uitgebreid portret over haar vind je op de website van de Delftse Blik hier.

yuro b

Highlight van het Maak Keramiek Mee jaar is de grote tentoonstelling Pioniers in Keramiek die vanaf half februari te zien is. Hierin wordt innovatief historisch keramiek zij aan zij getoond met inspirerende werken van hedendaagse makers. Enkele topstukken uit de omvangrijke collectie Delfts Aardewerk van Museum Prinsenhof Delft worden in deze tentoonstelling gepresenteerd, zoals onder andere de onlangs aangekochte snoekterrines. Om de lege plekken in de vaste museumopstelling op te vullen, maakten talentvolle studenten van de MBO-opleiding Creatief Vakman Keramiek (SintLucas Boxtel) eigentijdse versies van een aantal topstukken. 

De keramiekdagen, het Prinsenhofweekend en onze vakantieactiviteiten zullen ook in het teken van keramiek staan. Kortom: Raak ge├»nspireerd en maak mee! 

Credits:

De expositie Keramiekprijs De Kei is georganiseerd in samenwerking met SKPD (stichting keramiek promotie Delft) en galerie Terra.

De tentoonstelling Pioniers in Keramiek is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Delft, De Laatste Eer, Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Keramiekstichting Smeele Van der Meulen, Stichting Van Achterbergh-Domhof

IMG 0613