Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Het Delft van Vermeer wint Tentoonstellingsprijs 2023!

4 oktober 2023

Het Delft van Vermeer in Museum Prinsenhof Delft is samen met Vermeer in het Rijksmuseum met een meerderheid van stemmen gekozen tot winnaar van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2023. Woensdagmiddag 4 oktober ontvingen we samen met het Rijkmuseum deze mooie prijs uit handen van juryvoorzitter Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds. We zijn als museum heel blij en supertrots op deze prachtige blijk van waardering voor de combinatie van beide tentoonstellingen en de succesvolle samenwerking.

Ruim 12.000 museumliefhebbers brachten hun stem uit. Volgens de stemmers vulden de twee tentoonstellingen elkaar naadloos aan. Terwijl in het Rijksmuseum de kunsthistorische blik heerste, kwam Vermeer in Museum Prinsenhof Delft echt tot leven. Ook de zorgvuldigheid waarmee beide tentoonstellingen zijn gemaakt en de inrichting werden geprezen.

Het Delft van Vermeer besteedde voor het eerst aandacht aan het leven van Johannes Vermeer, zijn netwerk en zijn relatie tot de stad Delft. Met de hoge waarderingscijfers van het publiek en bezoekersaantallen overtrof Het Delft van Vermeer alle verwachtingen. Maar liefst 71.000 bezoekers uit binnen- en buitenland kwamen voor deze tentoonstelling van de beroemde Delftse meester naar Delft. Met Het Delft van Vermeer heeft een groot publiek kennis gemaakt met Johannes Vermeer als persoon en man achter de mythe.

Je kunt hier het interview lezen met Janelle Moerman en Pieter Roelofs.

Top 3
De tentoonstellingen met de meeste stemmen waren:
1. ‘Het Vermeer-project’, zowel ‘Vermeer’, Rijksmuseum, Amsterdam als ‘Het Delft van Vermeer’, Museum Prinsenhof Delft
2. ‘Kees van Dongen. De weg naar succes’, Singer Laren
3. ‘Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul & funk’, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Over de Museumtijdschrift Tentoonstellingprijs
De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is een jaarlijkse publieksverkiezing van de beste tentoonstelling van het culturele jaar. De vakjury bepaalde de 10 genomineerden, waarna het publiek werd uitgenodigd om te stemmen. Het winnende museum krijgt een geldbedrag van € 10.000. De vakjury bestond dit jaar uit juryvoorzitter Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Peter van Duinen, directeur van de Vrije Academie en Marina de Vries, hoofdredacteur van Museumtijdschrift.

De verkiezing is een samenwerking tussen Museumtijdschrift, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Vrije Academie, SRC Reizen, de VriendenLoterij en het Drents Museum.