Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Groen licht voor verbouwing en vernieuwing Museum Prinsenhof Delft

1 februari 2024

De voorbereiding voor de vergunningaanvraag en aanbesteding voor de restauratie en renovatie van het Prinsenhof in Delft kan van start. Dit besloot de gemeenteraad van Delft op donderdag 1 februari. Volgens planning starten de werkzaamheden begin 2025 en kan het museum begin 2027 weer open voor het publiek.

Het college van burgemeester en wethouders is zeer verheugd. Het Prinsenhof is als (inter)nationaal icoon nauw verweven met de ontwikkeling van de stad en ons land. Het positieve besluit stelt ons, na ruim 70 jaar, in staat om het museum te renoveren en in goede staat door te geven aan toekomstige generaties,” zegt Frank van Vliet, wethouder voor onder meer cultuur en erfgoed.

1 Impressie van entree museum in Prinsentuin architectenbureau BiermanHekent DELVA Landscape Architecture Urbanism lq
Impressie van entree museum in Prinsentuin, architectenbureau BiermanHenket & DELVA Landscape Architecture Urbanism

In verbinding met de stad
Janelle Moerman, directeur van Museum Prinsenhof Delft: “Met het ontwerp van BiermanHenket staat er in 2027 een geheel verbouwd en vernieuwd museum dat toekomstbestendig is, toegankelijk voor iedereen én in verbinding met de stad. Museum Prinsenhof Delft neemt straks toekomstige generaties mee op avontuur door de rijke kunst- en cultuurgeschiedenis van de stad en nodigt hen uit die met frisse blik te ontdekken.”

Aantrekkelijk en eigentijds
Uitgangspunt voor de verbouwing is het realiseren van een aantrekkelijk en eigentijds museum voor iedereen, met behoud van het monumentale karakter. Na renovatie is vrijwel het gehele museum toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Het gebouw wordt duurzamer en vrijwel alle ruimtes krijgen een beter binnenklimaat. Meer informatie over de verbouwing en vernieuwing van het Prinsenhof is te vinden op www.delft.nl/prinsenhof.

Vervolg
De plannen beperken zich nu nog tot het monument met daarin het museum. De landschapsarchitect werkt aan het ontwerp voor de Prinsentuin en het Sint Agathaplein. Medio 2024 besluit de raad over het vervolg. Het ontwerp voor het gebouw en de buitenruimte moeten samen één geïntegreerd ontwerp worden.

Tijdens verbouwing
Museum Prinsenhof Delft sluit tijdens de verbouwing haar deuren. Topstukken blijven echter te bewonderen in musea door het hele land. Daarnaast komt er een educatief programma voor scholen in Delft en maakt het museum een tentoonstelling in de vorm van een podcast. Via de website van het museum blijft de collectie te bekijken. Meer informatie over de activiteiten van het museum tijdens de sluiting volgt in de komende maanden.

...................................................................................
Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Voor meer informatie kunt u terecht bij de gemeente Delft, persvoorlichting via [email protected] of 06 53 98 60 73.