Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Delftse Meester Jan Schoonhoven zichtbaar in Delft

2 november 2018

Op vrijdag 2 november onthulde wethouder Bas Vollebregt op initiatief van de stichting Licht op Schoonhoven een herdenkingssteen voor de deur van het voormalig woonhuis van Jan Schoonhoven (1914-1994) op het Vrouwjuttenland in Delft. Ook Museum Prinsenhof Delft besteedt vanaf nu extra aandacht aan deze belangrijke Delftse kunstenaar en heeft één van haar zalen nieuw ingericht met werk van Schoonhoven. Hiermee is de Delftse Meester Jan Schoonhoven permanent zichtbaar in Delft, de stad waar hij naar eigen zeggen niet zonder kon.
 
Delftse Meesters
Een van de kernthema’s van Museum Prinsenhof Delft is ‘Delftse Meesters’. Jan Schoonhoven is een echte Delftse meester en een van de meest vooraanstaande Nederlandse beeldend kunstenaars van de 20e eeuw. Schoonhoven ontwikkelde vanaf eind jaren vijftig van de vorige eeuw een volstrekt eigen artistieke vormtaal met zijn befaamde witte reliëfs van karton, krantenpapier en verf. Als lid van de invloedrijke beweging de Nul-groep (gelieerd aan Zero) behoort hij in de jaren zestig tot de Europese avant-garde en wordt hij al bij leven internationaal geroemd en geprezen. Schoonhoven ‘speelt’ met licht, net als die andere beroemde Delftse schilder, Johannes Vermeer (1632-1675), dat deed.
 
Jan Schoonhoven en Delft
De basis voor de kunst van Jan Schoonhoven ligt in Delft. Hij is er geboren en blijft er zijn hele leven wonen. De stad is een inspiratiebron voor zijn tekeningen en witte reliëfs. Voor de reliëfs selecteert hij een architectonisch detail en zet dit horizontaal en verticaal in herhaling. Dat doet hij met alledaagse materialen: karton, papier-maché en muurverf. Om zijn inspiratiebronnen vast te leggen, laat hij fotograferen wat hem boeit. Hekjes, muren, deuren, stoepen en arceringen op een brug intrigeren hem en worden op geheel eigen wijze omgezet in kunst.
 
Van 31 oktober 2015 tot en met 14 februari 2016 was in Museum Prinsenhof Delft de expositie Kijk, Jan Schoonhoven te zien. Nu is er opnieuw aandacht voor deze bijzondere Delftse meester.
 
IMG 2537MarcoZwinkels