Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Bewoners Buitenhof maken met BEYOND muurschildering in eigen wijk

25 april 2024

Bewoners Buitenhof maken met BEYOND muurschildering in eigen wijk

Museum Prinsenhof Delft treedt naar buiten en maakt deze zomer samen met de sociaal-culturele instelling CANIDREAM, befaamde street artist BEYOND en buurtbewoners een muurschildering in de wijk Buitenhof in Delft. BEYOND laat zich hiervoor inspireren door objecten van het museum én de verhalen van buurtbewoners over thema's als familie, vriendschap, natuur, vrijheid en veiligheid. De muurschildering maakt onderdeel uit van het meerjarige co-creatie programma de Delftse Blik, het NOBIS Community Art project en het landelijke project Museum Murals.

DelftseBlik Muurschildering verhalen20verzamelen 01 
Groep deelnemers, kunstenaar en sociale partner in gesprek in Museum Prinsenhof Delft, 2024, foto Marco De Swart

Verhalen verzamelen
Tijdens een Iftar in wijkcentrum Buitengewoon en een rondgang in de wijk Buitenhof gaven ruim zeventig buurtgenoten antwoord op de vraag ‘Wat koester jij?’. Voor deze groep met een grote diversiteit aan culturele achtergronden – van Iraans, Surinaams tot Turks en Somalisch – staan familie, vriendschap, natuur, vrijheid en veiligheid centraal. Het museum selecteerde unieke objecten uit haar collectie om met de Delftenaren en BEYOND verder in gesprek te gaan over deze onderwerpen.

Voor deelnemer Helen Smees kwamen bij het 18de -eeuwse Delfts Wit en de Snoekterrines alle verhalen samen. “Het delen van onze persoonlijke verhalen over feest, familie en eten zorgde voor verbintenis. We hebben elkaar beter leren kennen en begrijpen. Dan zie je dat het niet uitmaakt wat je cultuur of herkomst ook is". 

Bij de apologie van Willem van Oranje stonden de deelnemers stil bij het onderwerp vrijheid. Er werd gesproken over wie zelf weleens in opstand is gekomen voor zijn of haar eigen vrijheid. Er was herkenning bij elkaar en de deelnemers concludeerden dat opkomen voor je vrijheid van allen tijden is en dat de geschiedenis zich telkens herhaalt.

Geïnspireerd en onder de indruk van de gesprekken gaat BEYOND nu aan de slag om de verzamelde verhalen te verbeelden op één van de flats in de Delftse wijk Buitenhof. De realisatie hiervan vindt plaats deze zomer.

DelftseBlik Muurschildering verhalen verzamelen 02
foto Marco De Swart

Street artist BEYOND
Roelof Schierbeek (1983, Den Haag), beter bekend als BEYOND, maakt wereldwijd indruk met zijn muurschilderingen. Zijn unieke stijl balanceert tussen abstractie en realisme, waardoor zijn werk een bijzondere uitstraling heeft. Met zijn laatste schildering in Delft heeft hij een plek veroverd in de top van de internationale streetart. Nu keert hij terug naar Delft voor deze bijzondere samenwerking met Museum Prinsenhof Delft en CANIDREAM.

De Delftse Blik
Met het meerjarige programma De Delftse Blik werkt Museum Prinsenhof Delft met verschillende communities uit de stad aan tentoonstellingen, rondleidingen en andere activiteiten. Op zondag 30 juni wordt het keramiek kunstwerk Monutotam, gemaakt door Yuro Moniz in co-creatie met Delftenaren, in het museum onthuld.  Op maandag 1 juli, tijdens Keti Koti, opent Museum Prinsenhof Delft speciaal haar deuren en wordt een aantal keer een rondleiding gegeven, gemaakt in samenwerking met nazaten van het koloniale verleden. Op vrijdag 5 juli opent in de middag de reizende tentoonstelling ‘De Delftse Blik op je veilig voelen’ in winkelcentrum De Hoven.

CANIDREAM
CANIDREAM is een sociaal-culturele instelling die de weerbaarheid en veerkracht van jongeren in de kwetsbare tienerjaren vergroot via o.m. sport, kunst en cultuur. Als initiator van het NOBIS Community Art project heeft de organisatie het doel om via kunstwerken de Delftse Buitenhof te verfraaien, te verbinden en de identiteit naar buiten toe uit te dragen. De samenwerking met Museum Prinsenhof Delft en BEYOND betreft het derde NOBIS-project en geeft verder gestalte aan het cluster van prachtige muurschilderingen die de Gillisbuurt verrijken.