Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Belangrijke nieuwe aanwinst voor Museum Prinsenhof Delft

1 oktober 2021

Belangrijke nieuwe aanwinst voor Museum Prinsenhof Delft

Museum Prinsenhof Delft heeft onlangs het schilderij Interieur van de Oude Kerk met zicht op het orgel en orgelbalkon van Gerard Houckgeest (1600-1661) verworven. Het kunstwerk uit circa 1650-51 is een sleutelstuk in het oeuvre van deze grondlegger van het realistische Delftse kerkinterieur. De aankoop is een belangrijke versterking van de collectie Delftse schilderkunst van het museum en kwam tot stand dankzij de genereuze steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Fonds van de Utrecht & Gooi Cirkel, haar Fonds 1931, haar Themafonds 17de-eeuwse schilderkunst, haar BankGiro Loterij Aankoopfonds en een bijdrage uit het Rodi de Valk Fonds/Prins Bernhard Cultuurfonds), de Stichting Van Oosten – Oosterholt, de Vriendenvereniging van Museum Prinsenhof Delft en een particulier schenker.

Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft: “Met de aankoop van een Delfts kerkinterieur van Gerard Houckgeest is een lang gekoesterde wens van Museum Prinsenhof Delft in vervulling gegaan. Het oeuvre van Houckgeest is bijzonder klein en dat maakt dat je als museum maar weinig kansen hiertoe krijgt. Hoe mooi dat het schilderij nu hangt pal tegenover de Oude Kerk die erop te zien is!”

Sleutelstuk
Houckgeest speelde een grote rol in de ontwikkeling van de Delftse schilderkunst in de tweede helft van de 17de eeuw. Zijn overgeleverde oeuvre is klein en bestaat uit nog geen 30 werken. De nieuwe aankoop behoort absoluut tot de beste werken die hij geschilderd heeft en bezit het voor Houckgeest kenmerkende illusionistische effect, dankzij een bijzondere toepassing van perspectief en lichtgebruik. Door de prominente plaats van het orgel van de Delftse Oude Kerk in het schilderij, neemt het een geheel eigen plaats in binnen het oeuvre van de kunstenaar.

De nieuwe aanwinst is te zien in de recent vernieuwde opstelling Delftse Meesters. In kunst en wetenschap.