Museum Prinsenhof

Nieuws

Nieuws

T/m 18 oktober 2018: 50% korting, opbouw nieuwe tentoonstelling

De opbouw van onze nieuwe tentoonstelling Willem van Oranje is hier! is in volle gang. Daardoor is de benedenverdieping tijdelijk niet toegankelijk, van 10 september tot en met 18 oktober 2018. U bent uiteraard alsnog van harte welkom in het museum. De bovenverdieping is wel te bezoeken en we rekenen gedurende deze periode een gereduceerd tarief:

 • € 6,00 voor volwassenen
 • Gratis toegang voor kinderen en jongeren t/m 18 jaar

Vanaf 19 oktober 2018 verwelkomen we u graag in onze nieuwe tentoonstelling Willem van Oranje is hier!.

Leuk voor gezinnen:
Er is alsnog genoeg te beleven in het museum: ga met je bingokaart op speurtocht en krijg na afloop een leuke verrassing, bekijk de oudste telescoop van Nederland of smijt met Delfts porselein (niet écht natuurlijk, maar wel in een leuk spelletje). En wist je dat de VOC vroeger uit verre oorden niet alleen peper, zout en bekende kruiden meenam, maar ook heus 'draeckenbloedt'? Je ontdekt het in Museum Prinsenhof Delft!

Muziekcompetitie Art Rocks van start

 

Yung Nnelg en Blaudzun releasen tracks geïnspireerd op kunst als startschot van muziekcompetitie Art Rocks

Art Rocks-ambassadeurs Yung Nnelg en Blaudzun releasen vandaag hun track geïnspireerd op een bekend kunstwerk. De release dient als startschot van muziekcompetitie Art Rocks 2018, waarin muzikanten worden uitgedaagd zich voor een track te laten inspireren door kunst uit zeven museumcollecties. Art Rocks wordt georganiseerd door de zeven toonaangevende musea Museum Prinsenhof Delft, Museum Boijmans Van Beuningen, Kröller-Müller Museum, Drents Museum, Centraal Museum, Tropenmuseum en Bonnefantenmuseum. Aanmelden en meer informatie via artrocks.nl.

Ambassadeurs Blaudzun en Yung Nnelg

Zanger en producer Blaudzun en rapper Yung Nnelg zijn de ambassadeurs van muziekcompetitie Art Rocks 2018. De twee bekende Nederlandse artiesten hebben beiden een track gemaakt geïnspireerd op een bekend kunstwerk. Blaudzun heeft samen met David Douglas een geheel opnieuw gearrangeerde versie gemaakt van de HATY HATY-track 'High as the sun', dat geïnspireerd is op zijn favoriete schilderij van Vincent van Gogh: 'Korenveld met maaier en zon' (1889) uit de collectie van het Kröller-Müller Museum. Yung Nnelg heeft het nummer ‘Basquiat’ gemaakt dat geïnspireerd is op het werk ‘Koningen van Egypte II’ (1982) van street-artist Jean-Michel Basquiat uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. De nummers hebben ze gemaakt om andere muzikanten te inspireren om mee te doen aan Art Rocks. Naast de tracks geven de ambassadeurs masterclasses songwriting, nemen ze zitting in de vakjury en geven ze optredens tijdens de voorrondes in de musea en tijdens de finale in Paradiso.

Blaudzun over het schilderij dat hem inspireerde: "Als ik voor het schilderij sta, nodigt het me uit om in de gele verfstroken te verdwijnen om vervolgens herboren terug te komen. Daar begon de inspiratie voor het lied High as the Sun."

Blaudzun web

Yung Nnelg over het schilderij dat hem inspireerde: “Basquiat streed ook voor gelijkheid in een kunstwereld die voornamelijk wit was/is. Zijn ideologie trekt me heel erg aan. Hij was ook super stylish. Ik voel hem als persoon heel erg.”

Yung Nnelg web

De muziekcompetitie

Ruim vijftig kunstwerken en historische objecten uit allerlei tijdvakken, stijlen en kunstdisciplines zijn uitgekozen voor de vierde editie van muziekcompetitie Art Rocks. Muzikanten uit alle genres kunnen zich voor een nummer laten inspireren door werken van grootmeesters als Vincent van Gogh, Ai Wei Wei, Rothko, Edvard Munch en Rubens. De kunstwerken en objecten zijn te vinden op artrocks.nl en ook in de musea zelf te bezichtigen. Uit de beste inzendingen selecteert een vakkundige jury en het publiek via publieksstemmen 56 acts. Zij zullen in de musea, naast hun favoriete kunstwerk, strijden voor een plek in de finale in Paradiso. Alle finalisten winnen een eigen, professionele videoclip. De grote winnaar van Art Rocks 2018 gaat naar huis met een geldbedrag van € 1.000. Naast de competitie is er in de musea een gevarieerd randprogramma met de ambassadeurs Blaudzun en Yung Nnelg, zoals gratis masterclasses songwriting i.s.m. Popsport en live optredens.

"Art Rocks slaagt erin om beeldende kunst naar een nieuw publiek te brengen" - Het Parool

Masterclasses songwriting

Samen met Popsport organiseert Art Rocks masterclasses songwriting in het museum, speciaal bedoeld voor muzikanten die mee willen doen aan de competitie. Tijdens deze kosteloze masterclasses geven de ambassadeurs tips en tricks hoe kunst je kan inspireren bij het maken van een nummer. Meer informatie en aanmelden voor de masterclasses via artrocks.nl.

Bekijk de 56 geselecteerde kunstwerken en historische objecten en meld je aan op www.artrocks.nl. Deelname aan de muziekcompetitie is vanaf 15 jaar en zowel voor amateurmusici als voor professionals.

 • 28 aug t/m 22 oktober Aanmeldperiode Art Rocks 2018
 • 27 oktober  Masterclass songwriting by Blaudzun in Museum Prinsenhof Delft
 • 2 december   Museumronde Museum Prinsenhof Delft
 • 23 jan 2019   Finale in Paradiso, Amsterdam

Over Art Rocks

Hoe klinkt een Van Gogh? Of Basquiat? De landelijke muziekcompetitie Art Rocks daagt muzikanten uit een nummer te maken geïnspireerd op een kunstwerk uit de collectie van topmusea. Muzikanten krijgen daarmee de kans associaties en emoties die kunst bij hen oproept, te vertalen naar een nummer. Voor publiek zijn al deze soundtracks een manier om kunst in musea op een andere manier te ervaren. Art Rocks is een initiatief van stichting Art Match. In 2012 organiseerde Museum Boijmans Van Beuningen samen met De Grote Prijs van Nederland de eerste editie van Art Rocks. In 2018 vindt de vierde editie van Art Rocks plaats in maar liefst zeven Nederlandse musea: Museum Boijmans Van Beuningen, Tropenmuseum, Drents Museum, Centraal Museum, Bonnefantenmuseum, Museum Prinsenhof Delft en  Kröller-Müller Museum. Elke editie zijn er twee bekende muzikanten die als ambassadeurs van Art Rocks ook een soundtrack maken en masterclasses songwriting geven in het museum.Art Rocks 2018 wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, ABN AMRO Cultuurfonds en Tentoo.

Laatste weken: Art Nouveau | Nieuwe Zakelijkheid | Delft

De afgelopen vijf maanden presenteerde Museum Prinsenhof Delft het ‘Delftse wonder’: een periode tussen 1880 en 1940 waarin Delft uitgroeide tot hét centrum van de kunst en kunstnijverheid in Nederland. Met een spraakmakende vormgeving en prachtige objecten heeft het museum dit bijzondere verhaal vorm gegeven. Heb je de tentoonstelling nog niet gezien? Dit is je laatste kans: Art Nouveau | Nieuwe Zakelijkheid | Delft sluit namelijk op zondag 9 september!

Inspiratiebijeenkomst Delft Design: Big Business

Vooruitstrevende Delftse ondernemers, zoals Jacques van Marken en de firma Braat, geven eind 19e eeuw een impuls aan het artistieke klimaat in Delft. Door kunstenaars zoals Jan Toorop en Bart van der Leck in te huren, weten zij de afzetmarkt van hun producten enorm te vergroten. Ook de voorloper van de TU Delft, de Polytechnische School, speelt hierin een belangrijke rol door het opleiden van kunstenaars en industriëlen. Graag staan wij stil bij deze wisselwerking tussen kunst, kennis en industrie.

Op donderdagavond 6 september organiseert Museum Prinsenhof Delft de inspiratiebijeenkomst ‘Delft Design: Big Business’. Tijdens dit evenement staat de vraag centraal in hoeverre er een wisselwerking is tussen industrie, onderwijs en kunst binnen de hedendaagse commerciële wereld. Hoe kijken ondernemers naar creativiteit en kunst en hoe zetten zij dit in om hun succes te vergroten? Twee inspirerende sprekers dagen ondernemers, designers en studenten uit om hierover na te denken. De sprekers zijn Jeroen Lutters (Lector kunst- en cultuureducatie, Hogescholl ArtEZ) en Stefan Flik (Eigenaar XD Designers).

Het evenement vindt plaats in de Van der Mandelezaal van het museum en is gratis voor studenten. Na afloop is er gelegenheid om de tentoonstelling Art Nouveau | Nieuwe Zakelijheid | Delft te bezoeken. Lees meer

Ontdek de geheimen van Agnetapark Delft

- VOLGEBOEKT -

Een literaire wandeling als waardevolle aanvulling op de tentoonstelling 'Art Nouveau | Nieuwe Zakelijkheid | Delft - Kunst, kennis en industrie'. Nu te boeken bij Museum Prinsenhof Delft.

Het Agnetapark, het sociale paradijs! Zo wordt het tuindorp dat Jacques van Marken in 1882 voor zijn Gistarbeiders oprichtte en dat als verzorgingsstaat functioneerde, ook wel genoemd. Het Agnetapark is vernoemd naar de vrouw van Van Marken en is de eerste fabriekskolonie in Nederland. Stork, Philips, Bata volgden bijvoorbeeld veel later. Het park staat op de top 100 lijst van Nederlandse rijksmonumenten en dat is niet voor niks.

Tijdens de literaire wandeling draagt schrijver en verhalenverteller Jan van der Mast prachtige gedichten voor van Jacques van Marken, leest hij fragmenten voor uit diens ‘geheime dagboek’ en vertelt hij hoe de Gistrepubliek (400 inwoners) eind 19e eeuw functioneerde. Het directie-echtpaar van de Gist- en Spiritusfabriek woonde 20 jaar lang tussen hun arbeiders en regeerden er als vorsten. Een markant voorbeeld daarvan: Van Marken vierde zijn verjaardag op 30 juli als Gemeenschapsdag, waar maar liefst 12.000 bezoekers op afkwamen!

De Delftse fabrieksdirecteur Jacques van Marken heeft een pioniersrol vervult bij de ontwikkeling van bedrijfsreclame in het algemeen en het kunstaffiche in het bijzonder. De reclame-uitingen uit de periode 1880-1940 kunnen wij daarom beschouwen als het begin en de opkomst van de moderne grafische industrie. Het ‘Slaolieaffiche’ van Jan Toorop uit 1894 is in opdracht van Van Marken gemaakt. Wie kent het niet? Dit affiche is ontworpen in Delft en behoeft geen verdere introductie.

 • Datum: zondag 19 augustus
 • Start 13.00 uur, bij de ingang van Museum Prinsenhof Delft
 • Tijdsduur: maximaal 1.5 uur
 • Kosten: €10 per deelnemer / Combiticket met bezoek aan de tentoonstelling 'Art Nouveau | Nieuwe Zakelijkheid | Delft': €15
 • Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. De wandeling is volgeboekt.
X