Museum Prinsenhof

Nieuws

Nieuws

Muziekcompetitie Art Rocks maakt finalisten bekend

Bijna 200 muziekacts maakten voor muziekcompetitie Art Rocks een soundtrack bij een bekend kunstwerk. Na spannende voorrondes in zeven musea, waaronder Museum Prinsenhof Delft, spelen op 23 januari 2019 de acht finalisten hun soundtrack live in poptempel Paradiso. Bij de voorronde in Museum Prinsenhof Delft kwam band Psyso als winnaar uit de bus.

Bijna 200 artiesten en bands lieten zich inspireren door een kunstwerk en stuurden een zelfgeschreven nummer in voor Art Rocks. De vakjury en het publiek selecteerden de beste 56 acts voor de halve finales in Museum Prinsenhof Delft, Museum Boijmans Van Beuningen, Tropenmuseum, Drents Museum, Kröller-Müller Museum, Centraal Museum en het Bonnefantenmuseum. Het publiek genoot van de intieme optredens tussen schilderijen, sculpturen en kunstinstallaties.

Uit deze spannende museumrondes won per museum één act een plek in de finale: in Museum Prinsenhof Delft is dat de band Psyso. Op woensdag 23 januari strijden de acht finalisten om de hoofdprijs van € 1000 en spelen ze in de poptempel hun soundtrack live bij een geanimeerde versie van hun favoriete kunstwerk. Ook wint elke finalist een professionele videoclip.

Finale Art Rocks in Paradiso

  • Wanneer: woensdag 23 januari 2019, 19.00 - 23.00 uur
  • Waar: Paradiso (Grote Zaal), Amsterdam
  • Finalisten: Colin Mooijman met band, Sofia Dragt, Jezekiah, PsySo, Teddy Mac, KUZKO, Tricycle en Romy & Daan. Beluister alle tracks
  • Special guests: Blaudzun, Yung Nnelg
  • Entree: € 10 (CJP €7,50)

Over Art Rocks

Art Rocks is de grootste Nederlandse muziekcompetitie die muziek en beeldende kunst samensmelt. Art Rocks daagt muzikanten uit zich voor een lied te laten inspireren door een kunstwerk. De ruim 50 kunstwerken en objecten waar muzikanten zich door kunnen laten inspireren in 2018, behoren tot de collecties van zeven toonaangevende Nederlandse musea: Museum Prinsenhof Delft, Boijmans Van Beuningen Rotterdam, Kröller-Müller Museum, Bonnefantenmuseum, Drents Museum, Tropenmuseum en het Centraal Museum Utrecht.

Topstukken Pieter de Hooch naar Delft

Vanaf volgend jaar 11 oktober is in het museum de eerste overzichtstentoonstelling van de beroemde 17de-eeuwse schilder Pieter de Hooch (1629 - na 1684) in Nederland te zien.

Met deze eerste overzichtstentoonstelling op eigen bodem krijgt Pieter de Hooch eindelijk de aandacht waar hij met zijn statuur recht op heeft. Na Johannes Vermeer wordt Pieter de Hooch internationaal beschouwd als de beroemdste Delftse meester van de 17de eeuw. In de tentoonstelling staan de schilderijen die De Hooch in Delft heeft gemaakt (ca. 1652-1660) centraal: zijn mooiste binnenplaatsen en interieurs keren terug naar de stad waar ze bijna 400 jaar geleden zijn geschilderd.

Meer informatie

Delftse Meester Jan Schoonhoven zichtbaar in Delft


Op vrijdag 2 november onthulde wethouder Bas Vollebregt op initiatief van de stichting Licht op Schoonhoven een herdenkingssteen voor de deur van het voormalig woonhuis van Jan Schoonhoven (1914-1994) op het Vrouwjuttenland in Delft. Ook Museum Prinsenhof Delft besteedt vanaf nu extra aandacht aan deze belangrijke Delftse kunstenaar en heeft één van haar zalen nieuw ingericht met werk van Schoonhoven. Hiermee is de Delftse Meester Jan Schoonhoven permanent zichtbaar in Delft, de stad waar hij naar eigen zeggen niet zonder kon.
 
Delftse Meesters
Een van de kernthema’s van Museum Prinsenhof Delft is ‘Delftse Meesters’. Jan Schoonhoven is een echte Delftse meester en een van de meest vooraanstaande Nederlandse beeldend kunstenaars van de 20e eeuw. Schoonhoven ontwikkelde vanaf eind jaren vijftig van de vorige eeuw een volstrekt eigen artistieke vormtaal met zijn befaamde witte reliëfs van karton, krantenpapier en verf. Als lid van de invloedrijke beweging de Nul-groep (gelieerd aan Zero) behoort hij in de jaren zestig tot de Europese avant-garde en wordt hij al bij leven internationaal geroemd en geprezen. Schoonhoven ‘speelt’ met licht, net als die andere beroemde Delftse schilder, Johannes Vermeer (1632-1675), dat deed.
 
Jan Schoonhoven en Delft
De basis voor de kunst van Jan Schoonhoven ligt in Delft. Hij is er geboren en blijft er zijn hele leven wonen. De stad is een inspiratiebron voor zijn tekeningen en witte reliëfs. Voor de reliëfs selecteert hij een architectonisch detail en zet dit horizontaal en verticaal in herhaling. Dat doet hij met alledaagse materialen: karton, papier-maché en muurverf. Om zijn inspiratiebronnen vast te leggen, laat hij fotograferen wat hem boeit. Hekjes, muren, deuren, stoepen en arceringen op een brug intrigeren hem en worden op geheel eigen wijze omgezet in kunst.
 
Van 31 oktober 2015 tot en met 14 februari 2016 was in Museum Prinsenhof Delft de expositie Kijk, Jan Schoonhoven te zien. Nu is er opnieuw aandacht voor deze bijzondere Delftse meester.
 
IMG 2537MarcoZwinkels

Halve finalisten Art Rocks bekend

Muziekcompetitie Art Rocks maakte vandaag bekend welke acht halve finalisten doorgaan naar de museumronde van Museum Prinsenhof Delft. Erik Witteveen, Jelske, Khalil, Patrick van Holland, PsySo, Sterre Weldring, The Anaesthetics en There There treden zondag 2 december op in het museum en maken kans op een plek in de finale. Zij lieten zich inspireren door kunst uit de museumcollectie en schreven daar een eigen lied bij. 

In totaal stuurden bijna tweehonderd artiesten en bands een zelfgeschreven nummer in bij Art Rocks. Daarvan zijn 56 acts geselecteerd voor de halve finales, die in zeven verschillende musea in Nederland plaatsvinden. Zij zullen live optreden bij het door hen gekozen kunstwerk of object in het museum. In deze museumrondes strijden ze om een plek in de finale in poppodium Paradiso op 23 januari 2019. 

Juryleden Blaudzun (Art-Rocks-ambassadeur), Roosmarijn Reijmer (Friendly Fire) en Minke Schat (De Lakenhal) kozen per museum de zes beste acts, variërend van hiphop tot klassiek en van rock tot house. Daarnaast stemde het publiek per museum één extra act de volgende ronde in en koos elk museum zijn persoonlijke favoriet. Special guests in de museumrondes zijn Blaudzun en Yung Nnelg, die speciaal een nummer schreven voor Art Rocks.

Over Art Rocks
Muziekcompetitie Art Rocks is de grootste Nederlandse muziekcompetitie die muziek en beeldende kunst samensmelt. Art Rocks daagt muzikanten uit zich voor een lied te laten inspireren door een kunstwerk. De ruim 50 kunstwerken en objecten waar muzikanten zich door kunnen laten inspireren in 2018, behoren tot de collecties van zeven toonaangevende Nederlandse musea: Boijmans Van Beuningen Rotterdam, Kröller-Müller Museum, Bonnefantenmuseum, Drents Museum, Tropenmuseum, Museum Prinsenhof Delft en het Centraal Museum Utrecht. De finale is 23 januari 2019 in Paradiso, waar de finalisten strijden om een geldbedrag van €1000.

AR Museumronde Delft kopie

X