Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Staatssecretaris Cultuur en Media brengt werkbezoek aan Museum Prinsenhof Delft

4 april 2024

Vanmorgen heeft de staatssecretaris van Cultuur en Media, Fleur Gräper-van Koolwijk een werkbezoek gebracht aan Museum Prinsenhof Delft. Daar is zij  door Frank van Vliet (wethouder Cultuur, Klimaat en Openbare ruimte van de gemeente Delft) en Janelle Moerman (directeur Museum Prinsenhof Delft) bijgepraat over de urgentie van de restauratie van het rijksmonument. 

In het museum ontving de staatssecretaris het tussenrapport Restauratieopgave niet-Woonhuis Rijksmonumenten uit handen van onderzoeksbureau Fenicks en Hylkema Erfgoed - Advies en Ontwerp. Het rapport handelt over de stand van zaken van rijksmonumenten met betrekking tot de restauratieopgave die voor deze monumenten de aankomende tien jaar nodig is. 


v.l.n.r. onderzoeker Verfürden, wethouder Van Vliet, museumdirecteur Moerman, gedeputeerde provincie Zuid-Holland Stolk, staatssecretaris Cultuur & Media Gräper, onderzoeker De Jong - Foto Marco De Swart

Aansluitend leidden Frank van Vliet en Janelle Moerman de staatssecretaris rond door het museum dat aan de vooravond staat van een grote restauratie en renovatie. De financiering van de benodigde 38 miljoen euro is voor een deel rond, het museum is echter nog op zoek naar de resterende 4,5 miljoen euro. De publicatie van het rapport komt voor Museum Prinsenhof Delft op een cruciaal moment in de zoektocht naar de ontbrekende miljoenen. Het museum hoopt dat het rapport een bijdrage levert aan het inzichtelijk maken van de beperkte financiële mogelijkheden voor restauratie van grote rijksmonumenten. 

Janelle Moerman: “Het is mooi dat de staatssecretaris kennis heeft genomen van de plannen voor de restauratie en renovatie van Museum Prinsenhof Delft. Een top-100 Rijksmonument met een unieke positie in het Nederlandse museale landschap. Dit soort grote eenmalige restauratieopgaven zoals het Prinsenhof kunnen niet gerealiseerd worden zonder steun van de rijksoverheid. Het rapport dat vandaag is gepresenteerd, maakt dit inzichtelijk.“