Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Schenking 4 werken van Jan Henderikse

31 oktober 2023

Museum Prinsenhof Delft versterkt haar Nul-groep collectie met werk van Jan Henderikse dankzij schenking

Museum Prinsenhof Delft is verheugd met opnieuw een belangrijke schenking. Een Nederlands verzamelaarsechtpaar met een omvangrijke collectie kunst van de Nul-groep heeft vier werken van de internationaal geroemde Delftse kunstenaar Jan Henderikse geschonken. Daarmee versterkt het museum de collectie Delftse Meesters van de 20ste eeuw, en meer in het bijzonder van werk van de Nul-groep waar ook Jan Schoonhoven toe behoorde. Na de voorgenomen verbouwing krijgt het werk van de Nul-groep in het vernieuwde museum een prominente plaats. De werken van Jan Henderikse zijn vanaf 1 november te zien in de huidige opstelling van het museum.

US one cent coins 1969 Jan Henderikse MPD LR
US $ one cent coins (1969)

Dwarsdoorsnede van het oeuvre van Henderikse

De geschonken werken komen uit verschillende periodes en vormen samen een mooie afspiegeling van het omvangrijke oeuvre van Jan Henderikse. Het betreft het muntenreliëf US $ one cent coins uit 1969, het werk Shredded Value (gesnipperde bankbiljetten in een perspex box) uit 1979/2014 en twee tekeningen uit de jaren 80 die vanwege hun kwetsbaarheid beurtelings worden getoond. Recent heeft Museum Prinsenhof Delft zelf het kurkenreliëf Round uit 2017 van de kunstenaar aangekocht. De werken zijn vanaf 1 november 2023 gezamenlijk te zien in de bovenkruisgang in het museum.

‘Ik heb door de jaren heen overal in Europa tentoongesteld. En ik heb ook overal gewoond. Maar Delft is toch mijn geboorteplaats, en die band blijft sterk. Ik vind het geweldig dat deze prachtige schenking naar Museum Prinsenhof gaat. Die extra aandacht voor mijn werk, juist in Delft, vind ik heel bijzonder.’ - Jan Henderikse

Shredded Value Jan Henderikse MPD LR
Shredded Value (1979/2014)

Jan Henderikse en de Nul-groep

Jan Henderikse (1937) is een geboren Delftenaar en het laatste nog levende lid van de internationaal bekende Nul-groep. Hij verliet Delft al eind jaren 50 en woont tegenwoordig in New York.

De Nul-groep ontstond in 1961 en vormde het Nederlandse antwoord op wat internationaal als ZERO bekend stond. De naam Nul komt van de wens ‘de kunst opnieuw uit te willen vinden’, te beginnen bij nul. De kunst is toekomstgericht en optimistisch, maar zonder persoonlijke emoties. Nul wil vooral nieuw en eigentijds zijn. De kunstenaars, waaronder naast de Delftenaren Jan Henderikse en Jan Schoonhoven ook Armando en Henk Peeters, braken met de traditionele schilderkunst. In plaats van verf gebruikte Jan Henderikse alledaagse materialen en objecten, zoals munten en kurken.

‘We zijn zeer verheugd dat ons museum wordt gezien en gewaardeerd als plek waar belangrijke kunstwerken in goede handen zijn. Eerder dit jaar ontvingen we van Corrie de Boer een andere grote aanwinst voor onze Nulgroep-collectie: het werk 64 rectangles van Jan Schoonhoven. Nu kunnen we deze collectie versterken door een schenking van vier werken van Jan Henderikse.’  – Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft

Ook te zien: Lothar Wolleh ziet Jan Schoonhoven

Tot en met 7 januari is de tentoonstelling Lothar Wolleh ziet Jan Schoonhoven nog te bezoeken. Over de vriendschap en verwantschap tussen de Düsseldorfse fotograaf Lothar Wolleh en de Delftse reliëfkunstenaar Jan Schoonhoven. In de documentaire Jan Schoonhoven: Beambte 18977 die we tijdens de tentoonstelling doorlopend vertonen, speelt ook Jan Henderikse een belangrijke rol.