Museum Prinsenhof

menu

Prinsenhof Weekend 21, 23 & 24 september

Prinsenhof Weekend 2023

header

Op donderdag 21, zaterdag 23 en zondag 24 september organiseert Museum Prinsenhof Delft het jaarlijks terugkerende Prinsenhof Weekend. Een weekend voor iedereen vol verrassende activiteiten binnen en buiten het museum.
Ontdek waaraan Delft zijn nationale betekenis en internationale bekendheid te danken heeft: Willem van Oranje, Delfts Blauw en Delftse Meesters.
Leef je uit, doe mee, ga zelf aan de slag en stap in de geschiedenis tijdens workshops, flitstours, voorleesmomentjes, museumbios, live muziek en nog veel meer!

Programma Prinsenhof

Donderdag 21 september

web JAZZNIGHT

Een jazzy night & cocktails met de Schoonhovens
Het Prinsenhofweekend begint dit jaar al op donderdagavond. Met een avond vol live jazzmuziek en heerlijke cocktails van de Cocktail Creators.
Jazz speelde een grote rol in het leven van de Schoonhovens. Anita Schoonhoven-de Geus was de ‘first lady of jazz’ van Delft, en organiseerde concerten en festivals met internationaal vermaarde artiesten. Gesponsord door Jan Schoonhoven, met het geld dat hij met zijn kunst verdiende.
Luister tijdens deze jazzy night naar livemuziek door Maarten van der Grinten (gitaar), Yuri Honing (saxofoon), Gideon Tazelaar (saxofoon), Tijs Klaassen (contrabas) en Joost Lijbaart (drums). Dit vijfkoppige ensemble brengt o.a. de compositie Anita ten gehoredie componist Theo Loevendie speciaal voor Anita Schoonhoven schreef.

Voor en na afloop kun je meelopen met een gratis flitsrondleiding door de tentoonstelling 'Lothar Wolleh ziet Jan Schoonhoven. Meesters in ritme en licht'. Reserveer nu je tijdsslot om zeker te zijn van een plekje. Let op: vergeet niet om óók een ticket te bestellen voor de jazzy night.

   • Kosten: €15,00
   • Datum: donderdag 21 september
   • Tijd: 20:00 uur

Bestel uw ticket(s)

Zaterdag 23 september

11.00 - 16.00 Workshop Delfts Blauw
Deze workshop kan in het Prinsenhofweekend natuurlijk niet ontbreken: Delfts Blauwe bordjes en kopjes schilderen - voor alle leeftijden.

web PICKNICK

11.00 - 16.00 Picknick in de geheime tuin
Tijdens het Prinsenhofweekend kun je bij ons Museumcafé Blauw een verrassende picknick-tas halen. De tas is gevuld met: een vers croissantje, toast met kaas en komkommer, vegan hummus met puntpaprika, een vegetarische wrap met bieslookroomkaas, een Frans kaasje, een half Appeltaartje, een pistoletje met jam, snoeptomaatjes, meloen, druifjes en een smoothie voor € 22.50 per persoon. Reserveren kan via Nick en George ([email protected]) en anders zolang de voorraad strekt.

web RONDLEIDINGEN

11.30, 12.30, 13.30, 14.30 - Flitsrondleidingen 'de favorieten van onze collega's'
Loop mee met een korte rondleiding door het museum en ontdek de favorieten van een van onze collega's - van de directeur tot de beveiliger.

 web MUZIKALEODES

12.00 - 15.00 Muzikale Odes & Tattoos door de Vriendelijke stiefvaders
De Vriendelijke stiefvaders brengen tussen 12.00 en 15.00 uur elk uur muzikale odes aan het Prinsenhof in Museumcafé Blauw. De echte fans van Willem van Oranje en Emilia van Nassau kunnen door hen ook een tattoo laten zetten.

web BIOS

20.00 uur Museumbios: The Grand Budapest Hotel
Zaterdagavond toveren we de Van der Mandelezaal om tot een overdekte pleinbioscoop. In een relaxte setting en onder het genot van heerlijke cocktails kun je deze avond genieten van de film The Grand Budapest Hotel - een moderne klassieker van de excentrieke regisseur Wes Anderson die bekend staat om zijn aandacht voor vorm en aankleding. De film gaat over de diefstal en opsporing van een Renaissance schilderij van onschatbare waarde...

 • Kosten: €12,50
 • Datum: zaterdag 23 september
 • Tijd: 20:00 uur

Bestel uw ticket(s)

Zondag 24 september

web PORTRETTENGALERIJ

12.00 - 17.00 Workshop Portrettengalerij met Delfts kunstenaar Micha de Bie
Maak je eigen portret onder leiding van Delftse streetart kunstenaar Micha de Bie en voeg die toe aan de protrettengalerij op het St. Agathaplein. Een creatieve workshop voor iedereen en alle leeftijden.

11.00 - 16.00 Picknick in de geheime tuin
Tijdens het Prinsenhofweekend maakt Museumcafé Blauw een verrassende picknick-tas. De picknick zal bestaan uit: een vers croissantje, toast met kaas en komkommer, vegan hummus met puntpaprika, vegetarische wrap met bieslookroomkaas, Frans kaasje, half Appeltaartje, pistoletje met jam, snoeptomaatjes, meloen, druifjes en een smoothie voor € 22.50 per persoon. Reserveren kan via Nick en George ([email protected]) en anders zolang de voorraad strekt. 

web VOORLEZEN

11.30, 13.00, 14.30 - Voorlezen op zaal
Onze collega's lezen op zondag mooie verhalen voor in de museumzaal. Daar mag je even lekker bij gaan zitten.

12.00 - 15.00 Muzikale Odes & Tattoos door de Vriendelijke stiefvaders
De Vriendelijke stiefvaders brengen tussen 12.00 en 15.00 uur elk uur muzikale odes aan het Prinsenhof in Museumcafé Blauw. De echte fans van Willem van Oranje en Emilia van Nassau kunnen door hen ook een tattoo laten zetten.

web WANDELING

12.00 Wandeling: Ontdek het Delft van Jan Schoonhoven - UITVERKOCHT
Maar weinig kunstenaars zijn zo onlosmakelijk met hun geboortegrond verbonden als Jan Schoonhoven. Ondanks zijn internationale roem bleef hij Delft altijd trouw, en de stad was een belangrijke inspiratie voor zijn kunst. Niemand weet dat beter dan zijn voormalige assistent Aad in ’t Veld; met een ‘boodschappenlijstje’ van Schoonhoven trok hij vaak door de Delftse binnenstad om gevels, stoepen en kerken te fotograferen. Deze levendige verteller neemt je mee op een stadswandeling langs betekenisvolle plekken in het Delft van Jan Schoonhoven.

   • Kosten: €12,50
   • Datum: zondag 24 september - uitverkocht
   • Extra data: zondag 8 oktober en 15 oktober
   • Tijd: 12:00 uur

Bestel uw ticket(s)

web STRATEGO

12.15, 13.15, 14.15, 15.15 Levend stratego met Willem van Oranje in de Prinsentuin
Op zondagmiddag spelen we levend stratego met Willem van Oranje en zijn familieleden in de Prinsentuin. 

13.00 Flitsrondleiding De Delftse Blik
Korte introductierondleiding van 15 minuten over het participatieproject De Delftse Blik. Aan de hand van enkele kunstwerken uit ons museum vertellen we je meer over ons De Delftse Blik, waarin de blik van alle Delftenaren meetelt.

web FILMTALK

14.00 Film & Talk: Schoonhoven met popcorn
De documentaire Jan Schoonhoven. Beambte 18977 (2005) van filmmaker Sherman De Jesus is tot op de dag van vandaag hét document over Jan Schoonhoven. In dit persoonlijke portret vertellen vrienden en ooggetuigen over het leven van de kunstenaar. De documentaire is te zien in de tentoonstelling, maar wordt ook eenmalig vertoond in de prachtige Kamer van Charitate, onderdeel van het museum. Na afloop gaan gastconservator Antoon Melissen en Sherman De Jesus met elkaar in gesprek over ‘the making of’ en is er gelegenheid om vragen te stellen aan de filmmaker.

   • Kosten: €7,50
   • Datum: zondag 24 september
   • Tijd: 14:00 uur

Bestel uw ticket(s)

Nieuwe tentoonstelling
Dit weekend is natuurlijk ook onze nieuwste tentoonstelling ‘Lothar Wolleh ziet Jan Schoonhoven. Meesters in ritme en licht’ te bewonderen. Het verhaal van een buitengewone vriendschap tussen de Delftse beeldend kunstenaar Jan Schoonhoven en de Düsseldorfse fotograaf Lothar Wolleh. Nog niet eerder werden deze twee grootheden uit de jaren zestig samen getoond.