Museum Prinsenhof

menu

Willem van Oranje is hier!

19 oktober 2018 t/m 3 maart 2019

Museum Prinsenhof Delft zet de Nederlandse geschiedenis in de schijnwerpers met de tentoonstelling Willem van Oranje is hier!. Precies 450 jaar geleden begon de Tachtigjarige Oorlog. Een paar jaar later vlucht Willem van Oranje naar het veilig ommuurde Delft om uit handen van de Spaanse overheerser te blijven. Hij neemt zijn intrek in het katholieke Sint Agathaklooster, dat vanaf dan wordt omgedoopt tot ‘het Prinsenhof’. Vanuit Delft leidde hij de Opstand en legde daarmee de basis voor het Nederland van vandaag. Het museum pakt met deze expositie groots uit en brengt een belangrijke episode uit de Nederlandse geschiedenis tot leven op de plek waar het zich allemaal afspeelde.

Bekijk alle video's op MuseumTV

Treed in de voetsporen van Willem van Oranje

Willem van Oranje was fel tegen het beleid van de Spaande koning Filips II en kwam in opstand. Door dit verzet werd Willem door de koning vogelvrij verklaard. Hij schreef een verweerschrift, de Apologie, waarin hij zijn ideaal verwoordde: godsdienstvrijheid en gewetensvrijheid voor iedereen. Na goedkeuring door de Staten-Generaal der Nederlanden werd dit pamflet gedrukt en wijds verspreid.

In de tentoonstelling treden bezoekers in de voetsporen van de man die aan de basis staat van het Nederland zoals we dat nu kennen. Reis terug in de tijd en ontdek in welke ruimtes hij woonde, werkte en belangrijke besluiten nam. Welke rol speelde hij in de Opstand tegen de Spaanse overheersers tijdens zijn Delftse jaren? En wat is zijn invloed op het Nederland van nu? Is hij inderdaad de Vader des Vaderlands?

Tegenwoordig staan godsdienstvrijheid en vrijheid van meningsuiting opnieuw ter discussie. In de tentoonstelling word je geconfronteerd met een aantal stellingen en idealen van Willem van Oranje. Het verhaal van Willem van Oranje is niet alleen actueel, maar het geeft ook stof tot nadenken.

Lees het artikel van de Telegraaf over deze tentoonstelling (23 oktober 2018)

Prinsenhof Marco Zwinkels

Unieke collectie en bruiklenen

Het Prinsenhof is onlosmakelijk met Willem van Oranje verbonden. Het belangrijkste collectiestuk van de expositie is het gebouw zelf. De beroemde kogelgaten in de muur zijn nog altijd stille getuigen van de moord op Willem van Oranje door Balthasar Gerards op 10 juli 1584: een (bijna) tastbaar bewijs van de geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld. Een ander topstuk is afkomstig uit het Siegerlandmuseum: het portret van Louise Juliana, een van de dochters van Willem van Oranje en tevens moeder van de Winterkoning Frederik V van de Palts. Voor het eerst wordt Louise Juliana herenigd met haar moeder Charlotte de Bourbon, op de plek waar Louise is geboren en beiden hebben gewoond. Beide schilderijen maken onderdeel uit van een reeks familieportretten die tussen 1578 en 1582 door Daniël van den Queborn werd gemaakt, maar later in verschillende collecties terechtkwamen.

Activiteiten voor het hele gezin

Bij de tentoonstelling worden diverse activiteiten georganiseerd, zoals zondagmiddagrondleidingen, familieworkshops en de theatervoorstelling De vergeten zoon van Willem van Oranje door de Tafel van Vijf. Kijk hier voor een compleet overzicht van alle activiteiten. Ook is er een vernieuwde audiotour, kun je de moord op Willem van Oranje onderzoeken met behulp van een Cold Case-koffer of spelenderwijs het museum ontdekken met de FamilieSpeurWijzer.

Kogelgaten

Bezoek 80jaaroorlog.nl

In 2018 is in heel Nederland aandacht voor de Tachtigjarige Oorlog in de vorm van tentoonstellingen en bijzondere activiteiten. Samen met het Rijksmuseum, de NTR, Nationaal Militair Museum, Museum Prinsenhof Delft, Dordrechts Museum en talloze instellingen door het hele land, is de website 80 jaar oorlog gelanceerd die al deze activiteiten en bezienswaardigheden in kaart brengt! Ga naar de website >

Koninklijk Nederland

Nederland en het Huis Oranje-Nassau zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: de leden van deze familie hebben Nederland gecreëerd en gevormd. Op diverse plekken in Nederland heeft de rijke historie van het Huis Oranje-Nassau haar sporen achtergelaten. Paleizen, praalgraven, historische plekken en monumenten vertellen de verhalen van koninklijk Nederland. De stad Delft heeft met Willem van Oranje een bijzondere link met het Huis Oranje-Nassau. Volg de sporen die deze bijzondere koninklijke familie door heel Nederland heeft achtergelaten met de tips van Holland.com.

De tentoonstelling en randprogrammering zijn mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Rabobank, Ruitenburg adviseurs & accountants, Van der Mandele Stichting en Gemeente Delft.

Sponsors Willem van oranje is hier nw