Museum Prinsenhof

menu

Verwacht: Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer

11 oktober 2019 t/m 16 februari 2020

Vanaf 11 oktober 2019 is in het museum de eerste overzichtstentoonstelling van de beroemde 17de-eeuwse schilder Pieter de Hooch (1629 - na 1684) in Nederland te zien. Met deze eerste overzichtstentoonstelling op eigen bodem krijgt Pieter de Hooch eindelijk de aandacht waar hij met zijn statuur recht op heeft. Na Johannes Vermeer wordt Pieter de Hooch internationaal beschouwd als de beroemdste Delftse meester van de Gouden Eeuw. In de tentoonstelling van staan de schilderijen die De Hooch in Delft heeft gemaakt (ca. 1652-1660) centraal: zijn mooiste binnenplaatsen en interieurs keren terug naar de stad waar ze bijna 400 jaar geleden zijn geschilderd.

Topstukken uit internationale collecties, nooit eerder in Nederland

Circa 30 topstukken van Pieter de Hooch komen uit vooraanstaande Europese en Amerikaanse musea naar Delft. Daaronder bevinden zich vele beroemde schilderijen die niet eerder (of zeer lang geleden) in Nederland te zien zijn geweest zoals ‘Binnenplaats van een huis in Delft’ uit de National Gallery (Londen). Daarnaast komen er bruiklenen uit musea als Museo Thyssen-Bornemisza (Madrid), het Kunsthaus Zürich en de National Gallery of Art (Washington). Een uitzonderlijk bruikleen is het meesterwerk 'Kaartspelers in een zonovergoten ruimte' uit de Britse Royal Collection. Daarnaast bevat de expositie bruiklenen van het Mauritshuis, Museum Boijmans Van Beuningen, het Amsterdam Museum en natuurlijk van het Rijksmuseum, dat één van de grootste verzamelingen De Hoochs in de wereld bezit.

'In 2019 gaan we Pieter de Hooch eindelijk het podium bieden dat hij verdient door het allermooiste uit zijn oeuvre in Delft te laten zien. De 30 werken van De Hooch die eenmalig bij elkaar worden gebracht, bieden bezoekers de unieke gelegenheid zijn stijl en beeldtaal uitgebreid te bestuderen. Niet eerder keerden zoveel meesterwerken van De Hooch terug naar ‘zijn’ Delft, de stad waar hij bijna 400 jaar geleden zijn mooiste binnenplaatsen en interieurs vervaardigde. Hier kun je nog altijd de sfeer van het 17 de-eeuwse Delft ervaren, met z’n prachtige gebouwen en kerken.’ - Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft

Pieter de Hooch vrouw en kind bij het bleken van laken binnen Delft copyright particuliere collectie

Pieter de Hooch, Vrouw en kind bij het bleken van laken binnen Delft, 1657-1659. © Particuliere collectie.

Het onderzoek

Voorafgaand aan de expositie wordt sinds 2017 een combinatie van onderzoeken uitgevoerd: kunsthistorisch en materiaaltechnisch onderzoek, onderzoek naar de topografische aspecten in het oeuvre van Pieter de Hooch, archiefonderzoek en onderzoek naar de waarderingsgeschiedenis van De Hooch. Voor het onderzoek werkt Museum Prinsenhof Delft intensief samen met het Rijksmuseum, de TU Delft, een archivalisch kunsthistoricus en een bouwhistoricus. De resultaten van deze verschillende onderzoeken worden gepresenteerd in de tentoonstelling en beschreven in de catalogus die bij de expositie verschijnt.

Het materiaaltechnisch onderzoek dat door restauratoren en onderzoekers van het Rijksmuseum wordt uitgevoerd, richt zich op de zes schilderijen van Pieter de Hooch uit eigen collectie, daterend van circa 1650 tot 1670. Om de onderzoeksgroep te verbreden worden ook schilderijen van Museum Boijmans Van Beuningen, de Gemäldegalerie der Akademie der bildenden Künste (Wenen), de Staatliche Kunsthalle Karlsruhe en een privé-collectie onderzocht. Het onderzoek belooft nieuwe kunsthistorische en materiaaltechnische inzichten op te leveren over het werk van deze Delftse meester.

Start kaartverkoop

De online kaartverkoop voor de tentoonstelling start in augustus 2019 via www.pieterdehoochindelft.nl. In deze periode geldt een toeslag van € 5,00 bovenop de reguliere toegangsprijs inclusief audiotour. Voor kinderen van 4 t/m 18 jaar geldt een toeslag van € 2,50 inclusief audiotour. Voor de tentoonstelling gelden tijdsloten die elk half uur aanvangen.

Voor groepen van meer dan tien personen geldt een tarief van € 14,00 p.p. inclusief toeslag en audiotour. Rondleidingen zijn niet toegestaan, wel kunt u (op aanvraag) lezingen en/of inleidingen boeken in combinatie met een bezoek aan de tentoonstelling. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met [email protected] of +31 (0)15 2197927.

Rembrandt & de Gouden Eeuw

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn (1606-1669) overleed. Reden om de kunstenaar te eren en zijn werk, zijn tijdgenoten en de 17de eeuw extra onder de aandacht te brengen. Dit komt samen in het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw, met tal van tentoonstellingen en activiteiten in heel het land. In 2019 werken NBTC Holland Marketing, het Fries Museum, het Mauritshuis, Museum het Rembrandthuis, het Rijksmuseum, Museum De Lakenhal, Museum Prinsenhof Delft, Het Scheepvaartmuseum, het Stadsarchief Amsterdam en het Joods Cultureel Kwartier samen met steden als Middelburg, Leiden, Dordrecht, Haarlem, Enkhuizen, Hoorn, Delft en Amsterdam onder de titel Rembrandt en de Gouden Eeuw. Voor een overzicht van alle activiteiten en partners: rembrandt-2019.nl.

Rembrandt en de Gouden Eeuw

Delft & de Gouden Eeuw

In 2019 kleurt Delft ‘goud’ met een jaar lang culturele programmering in het teken van de Delftse Gouden Eeuw in het Delft van nu. ‘Delft & de Gouden Eeuw’ is onderdeel van het landelijke themajaar ‘Rembrandt en de Gouden Eeuw’. Het Delftse themajaar start in januari met de tentoonstelling Glorious Delft Blue bij Royal Delft. De tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer is het hoogtepunt van het Delftse themajaar. Meer informatie: www.delft.com.

Stap in de Gouden Eeuw in Delft

Begunstigers

In 2017 ontving Museum Prinsenhof Delft de Turing Toekenning I, de prijs voor het beste tentoonstellingsplan van een Nederlands museum voor de periode 2019-2020. De Turing Foundation is hoofdbegunstiger van de tentoonstelling.

De tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Delft, de Rijksoverheid (de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een indemniteitsgarantie toegekend), het Mondriaan Fonds, Fonds 21, Fonds 1818, Rabobank, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Zabawas, DSM, De Laatste Eer, Best Western Museumhotels Delft, de Vrienden van Museum Prinsenhof Delft, Werkse!, AAme, de Gravin van Bylandt Stichting, de Frans Mortelmans Stichting, Stichting Dorodarte, het dr. Hendrik Mullerfonds, Stichting voor Hulp aan Delftse Jongeren, mr. Th.J.H. Dröge notaris BV en Mecanoo.

 Turing foundation  Gemeente Delft  OCW RCE Mondriaan Fonds 
 Fonds 21  fonds1818  Rabobank  Prins Bernhard Cultuurfonds
 zabawas  DSM  DLE  Best Western
 WERKSE  AAme Adviseurs  GvBs  Frans Mortelmans Stichting
 HMF      

Bekijk de persinformatie bij Pieter de Hooch