Museum Prinsenhof

menu

Zilver. Meesterstukken van Delftse zilversmeden 1590-1800

1 juni 2020 t/m 3 januari 2021

Delfts zilver behoorde aan het begin van de 17de eeuw tot de top van de Lage Landen. Voor het eerst in 50 jaar presenteert Museum Prinsenhof Delft een overzicht van het mooiste wat op dat gebied in Delft is gemaakt. In totaal zijn 80 topstukken uit de bloeiperiode van de Delftse zilversmeedkunst te zien: pronkstukken als nautilusbekers, drinkschalen en speciale tafelstukken uit de 17de eeuw, maar ook spektakelstukken voor de thee- en tafelceremonie en kostbare toiletserviezen uit de 18de eeuw. Hoogtepunten uit de vooraanstaande eigen zilvercollectie worden aangevuld met bijzondere bruiklenen uit binnen- en buitenland. Laat u onderdompelen in een uniek spektakel van zilver, ontdek waarom de zilverkunst in de 17de eeuw vaak hoger stond aangeschreven dan de schilderkunst en hoe zilver generaties al jarenlang met elkaar verbindt.

 Bestel uw ticket(s)

banner 3d tour

Delftse topstukken

Tijdens de Opstand vluchtte Willem van Oranje in 1572 naar Delft. Dit had grote gevolgen voor de stad. Een aantal vooraanstaande zilversmeden uit Antwerpen kwam in zijn kielzog mee naar Delft, want waar het hof was, daar waren de opdrachten. Het strak georganiseerde Delftse zilvergilde kon nu op topniveau gaan produceren. Vanaf het einde van de 16de eeuw tot en met halverwege de 17de eeuw werden in Delft absolute topstukken gemaakt. Grote meesters zoals vader en zoon Nicolaes en Adriaen de Grebber maakten fantastische drinkbokalen, nautilusbekers en tafelstukken voor de elite. Deze zilveren topstukken vormden het middelpunt van luisterrijke ontvangsten. In de 18de eeuw bedienden zilversmeden zoals Cornelis van Dijck en Dirk van de Goorberg de Delftse beau monde met topkwaliteit zilver naar de laatste Europese mode. De wijnkoelers, kandelaars, terrines, broodmanden en ook het tafelbestek en dienbestek zorgden ervoor dat hun gasten letterlijk schitterend werden ontvangen.

Sociale functie centraal

Zilver markeert de grote gebeurtenissen in het leven, geeft duiding aan het sociale verkeer en verbindt generaties met elkaar, tot de dag van vandaag. Centraal in de tentoonstelling staat dan ook de sociale functie van de getoonde voorwerpen. Waarom werden deze stukken gemaakt? Waarom had de Nederlandse burgerij zoveel geld over voor deze spektakelstukken? Wat wilden ze ermee illustreren en hoe leidde dat tot de ongekende opbloei van het ambacht in Delft? De tentoonstelling biedt antwoordt op al deze vragen aan de hand van vier thema’s: pronken, ontvangen, verbinden en vieren. Tevens wordt uitgebreid aandacht besteed aan het maakproces en de kwaliteit van een aantal topstukken. In een korte film vertellen bezitters van zilver tot slot over de belangrijke rol die deze zilverstukken spelen in hun families. Bezoekers worden zo uitgedaagd om na te denken over de (emotionele) waarde van zilver.

Restauratie nautilusbeker

Metaalrestaurator Rosalijn van IJken maakte op verzoek van Museum Prinsenhof Delft een van de nautilusbekers uit de eigen zilvercollectie klaar voor de tentoonstelling. In de video, restauratie van de nautilusbeker, vertelt ze over de behandeling en waarom de nautilusbeker zo’n bijzonder object is.

Activiteiten

Gedurende de looptijd van de expositie worden onder meer groepsrondleidingen op aanvraag, een lezing en twee zilverpoetsdagen georganiseerd. U kunt deze evenementen met bijbehorende informatie vinden op onze activiteitenpagina.

 

Publicatie Delfts Zilver

Bij Uitgeverij Waanders & de Kunst verscheen onlangs het boek Delfts zilver: Delftse goud- en zilversmeden en hun merken 1536-1807 van gastconservator en kunsthistoricus Pieter Biesboer. Biesboer deed jarenlang archiefonderzoek naar Delfts zilver en deze omvangrijke publicatie is hiervan het resultaat. Het boek is te koop in onze museumwinkel.

Gedicht

De sociale functie van zilver is speciaal voor deze tentoonstelling extra belicht door de dichter Arjen Duinker in zijn gedicht Delfts zilver.

Met dank aan: