Museum Prinsenhof

menu

Over de tentoonstelling Vermeer komt thuis

De tentoonstelling
De tentoonstelling Vermeer komt thuis | Het straatje terug in Delft laat de lange zoektocht zien naar de plek die Vermeer heeft geïnspireerd tot het schilderen van zijn meesterwerk Gezicht op huizen in Delft, beter bekend als Het straatje. Daarbij komen meerdere theorieën aan bod, maar wordt vooral het meest recente (en zeer overtuigende) onderzoek van prof. Dr. Frans Grijzenhout gepresenteerd. Beleef deze real life detective stap voor stap mee en trek daarbij je eigen conclusies. 

De situering van Het straatje ter hoogte van Vlamingstraat 40-42 maakt dat we het schilderij met andere ogen bekijken. We weten nu dat Vermeer een persoonlijke band had met deze plek, omdat zijn tante er woonde. De tentoonstelling plaatst Het straatje tussen Delftse stadsgezichten van tijdgenoten als Pieter de Hooch en Daniël Vosmaer, die mogelijk ook ter herinnering zijn geschilderd.

Vermeer komt thuis | Het straatje terug in Delft blijft niet beperkt tot het museum. De ontdekkingstocht naar de sfinx van Delft, zoals Vermeer wel wordt genoemd, gaat buiten verder. Het straatje is immers niet voor niets terug in de stad waar het geschilderd is: je stapt hier bijna letterlijk in de voetsporen van de Delftse meester. Dankzij interactieve technieken wordt een wandeling langs belangrijke plekken uit zijn leven een ervaring die de fantasie prikkelt .

Publicatie
Van prof. dr. Frans Grijzenhout is naar aanleiding van zijn onderzoek verschenen Het Straatje van Vermeer. Gezicht op de Penspoort in Delft (uitgever: Rijksmuseum).
Ter gelegenheid van de tentoonstelling presenteert Museum Prinsenhof Delft een herziene uitgave van Vermeer in Delft, een schilder en zijn stad, van Michel P. van Maarseveen (uitgever: Bekking&Blitz). In dit boek wordt het leven en werk van Johannes Vermeer beschreven aan de hand van plaatsen in Delft die belangrijk waren in zijn leven.

Tevens verschijnt er bij de tentoonstelling een publieksgids.