Museum Prinsenhof

menu

Verboden porselein

8 april 2017 t/m 3 september 2017

Verboden porselein
Exclusief voor de keizer
8 april 2017 t/m 3 september 2017

Ming-poVaas campagnebeeldrselein uit China wordt al eeuwenlang bewonderd, bestudeerd en nagemaakt. Als er aan het begin van de jaren tachtig van de 20ste eeuw bij de sloop van gebouwen in Jingdezhen verschillende porseleinovens worden gevonden, wordt deze kans benut om veel van de porseleinschatten op te graven. In Verboden porselein – Exclusief voor de keizer krijgen deze verborgen en fijn gedecoreerde objecten na 500 jaar alsnog de aandacht die zij verdienen. Met deze tentoonstelling heeft Museum Prinsenhof Delft een primeur, want de archeologische schatten worden voor het eerst buiten Azië getoond.
De tentoonstelling neemt de bezoeker mee naar de keizerlijke porseleinovens in Jingdezhen. Hier werd heel veel porselein voor het keizerlijk hof gemaakt. Een niet te overschatten taak, die de grootste zorgvuldigheid en discretie vereiste. Archeologisch speurwerk laat zien hoe de ovens eruit moeten hebben gezien, welke productietechnieken werden gehanteerd en natuurlijk bovenal waarom er zoveel van het beste porselein ter wereld werd vernietigd. Ook wordt de connectie tussen het Chinese porselein en Delfts blauw belicht. De expositie voert vervolgens naar de Verboden Stad in Beijing, van waaruit de keizers hun rijk aanstuurden. Meer dan 120 objecten uit het Archeologisch Museum in Jingdezhen en enkele topstukken uit Nederlandse musea tonen hoe belangrijk porselein was bij religieuze rituelen aan het hof, en bij het uitdragen van politieke of kunstzinnige boodschappen door de keizers.

Artist in Residence
De schoonheid en de fascinerende verhalen rondom keramiek zorgen ervoor dat de eeuwenoude kunstvorm nog steeds
springlevend is. Bewijs daarvan wordt geleverd door zes gerenommeerde kunstenaars uit China en Nederland.
Lees meer

In de media

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:

Hoofdsponsor    
Rabobank   Klanten van de Rabobank ontvangen €2,- korting op de entreeprijs voor de tentoonstelling Verboden porselein. Deze aanbieding is geldig van 8 april t/m 9 juli 2017 op vertoon van een geldig legitimatiebewijs en niet in combinatie met andere acties.

 

Sponsoren                          
 Applicon    2016westvestlogo    SHH logo red grey default                  
                           
Fondsen                          
 Cultuurfonds RGB oranje    Logo VSBfonds2    Mondriaan20Fonds 1    logo fonds 1818    Gravin van Byland Stichting          
 VanDerMandeleStichting    Fonds21    zabawas    logo van achterbergh              

 

Steun

                         
 logo delft    Royal delft