Museum Prinsenhof

menu

Stemmen Schilderij, Nannet van der Kleijn

14 december 2021 t/m 20 februari 2022

Stemmen Schilderij, Nannet van der Kleijn

Vanaf 14 december toont Museum Prinsenhof Delft in de Waalse kerk van het museum het werk ‘Stemmen Schilderij’ van kunstenaar Nannet van der Kleijn. Deze ruimtelijke installatie maakt Van der Kleijn in opdracht van het museum, ter afsluiting van het eerste themajaar van het co-creatie project De Delftse Blik, dat volledig in het teken staat van vrouwen. Voor haar ‘Stemmen Schilderij’ vereeuwigt Van der Kleijn een dertigtal hedendaagse levensverhalen van Delftse vrouwen. Met de installatie geeft ze deze verhalen een prominente plek in het museum.

Nieuw geschreven historie
‘Stemmen Schilderij’ omlijst het eerste jaar van het vierjarige project De Delftse Blik, dat Museum Prinsenhof Delft in 2021 lanceerde. Met dit project zocht het museum het afgelopen jaar nieuwe vrouwelijke perspectieven, met de geschiedenis van Willem van Oranje als startpunt. Op zoek naar verhalen van historische vrouwen van toen én nu, trok het museum ook de stad in. Ruim veertig Delftse vrouwen schreven het museum een brief met hun persoonlijke verhaal, over universele thema’s als liefde, politiek, verdriet en ondernemerschap. Een selectie van deze brieven is tot en met 20 februari 2022 samen met originele 16de-eeuwse brieven van vrouwen rondom Willem van Oranje te zien in de presentatie ‘Historische Vrouwen’. Zo voegt het museum nieuwe stemmen toe aan de bestaande tentoonstelling ‘Willem van Oranje is hier!’. Na afloop worden de verhalen opgenomen in de collectie van het museum.

Prinsenhof uitnodiging NannetvanderKleijn 2 LR

Deinende verhalen
Veertig brieven vormen het vertrekpunt van het nieuwe werk ‘Stemmen Schilderij’. Van der Kleijn gaat in gesprek met de brievenschrijvers, betrekt hen bij het maakproces en laat hen hun eigen woorden uitschrijven en uitspreken. Zo ontstaat de installatie ‘Stemmen Schilderij’. Met de hand bedrukte vaandels, van elk twaalf meter hoog, deinen binnenkort in de Waalse Kerk en gaan een interactie aan met lucht en licht in de ruimte. De verhalen die in de installatie zijn vereeuwigd, lijken als het ware door de ramen het museum binnen te komen. Van een afstand vormen de verhalen een abstract lijnenspel. Eenmaal dichterbij kan de bezoeker de verhalen lezen, voelen en bewonderen. De handschriften op het textiel, maar ook de soundscape die Van der Kleijn voor de gelegenheid creëert in nauwe samenwerking met de Delftse vrouwen én geluidskunstenaars Sierou en Frank van der Weij, onderstrepen het karakter van de vrouwen en voegen aan hun verhalen een nieuwe betekenislaag toe.

Architect van dialoog
Nannet van der Kleijn (1960) kan omschreven worden als een ‘architect van dialoog’. Door haar werkwijze creëert zij series van ontmoetingen, die haar werken beïnvloeden, vormen en steeds in beweging houden. In haar werk, dat vaak tot stand komt in co-creatie, is het proces even belangrijk als het eindresultaat. Van der Kleijn studeerde modevormgeving en werkte de afgelopen veertig jaar als toegepast ontwerper, design director en developer voor o.a. Siemens Design Lab, Design Academy Eindhoven en kunstacademies. Ook was zij mede-initiator van kledingmerk en design community Orson & Bodil. Haar vrije werk stelt Van der Kleijn in staat om steeds weer de pols te voelen van de tijd. Haar laatste werk, ‘A Celebration of Art – Reflection in Time’, werd in 2020 gepresenteerd bij Bradwolff Projects in Amsterdam.

 

Lees meer
Project De Delftse Blik