Museum Prinsenhof

menu

Gevonden! Het laatste schuttersstuk ontdekt

26 augustus 2016 t/m 29 januari 2017

Verdwenen Delfts schuttersstuk terecht 
26 augustus 2016 t/m 29 januari 2017

IMG 9941MarcoZwinkels webEen schuttersstuk uit het 17e-eeuwse Delft, dat ruim twee eeuwen onvindbaar was, is terecht. Enkele maanden geleden verscheen het vanuit het niets op een veiling in Parijs. Dankzij de steun van Vereniging Rembrandt en een anonieme schenker kon Museum Prinsenhof Delft het schilderij uit 1648 aankopen. Vanaf 26 augustus is het te zien in de tentoonstelling Gevonden! Het laatste schuttersstuk ontdekt.

Het teruggevonden werk werd geschilderd door Jacob Delff II en is getiteld Portret van Willem Reyersz. de Langue en Daniël Fransz. van der Brugge. De geportretteerde mannen waren lid van de Delftse schutterij, belast met de verdediging van de stad. Het levensgrote schilderij verdween aan het eind van de 18e eeuw uit beeld en maakte vervolgens een intrigerende zwerftocht door Europa. Uiteindelijk is het geveild als onderdeel van de inboedel van een Zuid-Franse villa.

Patrick van Mil, directeur van Museum Prinsenhof Delft, is verheugd over de nieuwe aanwinst. “In Delft zijn destijds zeker vijf grote schuttersstukken gemaakt, waarvan er vier al heel lang in ons bezit zijn. Het vijfde was al zo lang spoorloos, daar durfden we niet eens van te dromen. De verrassing was dan ook groot toen het ineens opdook. Nu kunnen we de werken voor het eerst in ruim tweehonderd jaar weer samen laten zien.”

De tentoonstelling Gevonden! Het laatste schuttersstuk ontdekt is van 26 augustus 2016 t/m 29 januari 2017 te bezichtigen in Museum Prinsenhof Delft.

Bekijk hier een filmpje van de restauratie van het teruggevonden schuttersstuk:De aankoop kwam tot stand mede dankzij de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar BankGiro Loterij Aankoopfonds en haar Themafonds 17de-eeuwse Schilderkunst) en een particuliere schenker. Door hun steun kon het Portret van Willem Reyersz. de Langue en Daniel Fransz. van der Brugge in oktober 2015 door Museum Prinsenhof Delft worden aangekocht.

vereniging rembrandt logo