Museum Prinsenhof

menu

Nieuwe Vermeers in Delft

20 maart 2023 t/m 4 juni 2023

Sinds 20 maart hangen er "nieuwe Vermeers" in Delft! Er zijn 37 Vermeer schilderijen bekend, maar zes werken hiervan zijn verdwenen; we weten dat ze bestaan of bestonden maar niet hoe ze eruit zagen. Maar nu kunnen we er wel een beeld bij krijgen...

In het tv-programma De Nieuwe Vermeer brengen creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. Zes van de twaalf winnaars hangen sinds 20 maart in Museum Prinsenhof Delft de andere zes in het Mauritshuis. In beide musea zijn de winnende werken te zien in de entreegebieden van de musea, waardoor de tentoonstelling publiek en gratis is. Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft: "Fantastisch om te zien hoezeer Vermeer, zijn werk en zijn stad leven en inspireren! Bijzonder om deze werken in Vermeers Delft te kunnen tonen."

De winnaars
De werken in Museum Prinsenhof Delft zullen tot aan het einde van de tentoonstelling Het Delft van Vermeer (4 juni 2023) te zien zijn. Dit zijn:
Een Heer van Stand door Domenique Himmelsbach de Vries;
Het Tweede Straatje door Rafael Martig;
Venus, Jupiter en Mercurius door Judith Dubois;
De Drie Maria's door Merel Jansen;
Het Concert door Joke van Harperen;
en Het Zelfportret door Eva van Der Kleij.

Andere inzendingen
Ook zijn er ruim 100 andere versies van de verdwenen Vermeers te zien in Delft. Tussen 20 maart en 7 mei 2023 kom je namelijk al struinend door de oude binnenstad vrije werken tegen in de etalages en ramen van Delftse ondernemingen. Delft is al een plaatje op zich en met deze kunstwerken wordt het nóg mooier. Dit is onderdeel van het stadsprogramma van Het Delft van Vermeer. Lees meer over het stadsprogramma via UitagendaDelft.

Bekijk de uitzending van De Nieuwe Vermeer met Jannelle Moerman, directeur van Museum Prinsenhof Delft, via NPO start.