Museum Prinsenhof

menu

Mini-tentoonstelling: Porselein uit je kast

10 juli 2021 t/m 9 mei 2022

10 juli 2021 t/m 9 mei 2022

Mini-tentoonstelling: Porselein uit je kast

De mini-tentoonstelling Porselein uit je kast toont 28 voorwerpen uit de keukenkasten van Delftenaren en omgeving. De acht meest bijzondere verhalen worden in de zaal extra uitgelicht. Porselein uit je kast is onderdeel van de tentoonstelling Jingdezhen. 1000 jaar porselein. De mini-tentoonstelling is van 10 juli 2021 t/m 9 mei 2022 te zien in Museum Prinsenhof Delft. 

Dit voorjaar deed Museum Prinsenhof Delft een oproep aan alle inwoners van Delft en omstreken om in hun keukenkast op zoek te gaan naar een porseleinen voorwerp met een mooi verhaal. Dit resulteerde in de inbreng van verschillende voorwerpen. Niet alleen porselein werd binnengebracht maar ook Delfts Blauw, Frans aardewerk en Duits steengoed, ieder met een bijzonder verhaal.

Een vogelhuis voor het goede doel

Deelnemer Peter Ruigrok maakt vogelhuisjes van porseleinen voorwerpen en van sloophout en verkoopt ze voor het goede doel Het vergeten Kind. Het porselein koopt hij in de kringloopwinkel en het sloophout zoekt hij erbij. Zo belandt porselein uit China in een Nederlandse tuin. Reactie Peter Ruigrok over de mini-tentoonstelling: “Buitengewoon is het. Wat hebben mensen toch een hoop in huis staan!" En over het maken van de volgelhuisjes zegt hij: "Het is heel tegenstrijdig om tijdens het maken van de vogelhuisjes in het porselein te moeten boren."

Peter Ruigrok
Peter Ruigrok met zijn zelfgemaakte vogelhuis. Foto: Esther de Cuijper

Een kopje uit de hoofdstad van het porselein

Edwin Kleingeld kocht met zijn vader een bijzonder kopje in Jingdezhen ter ere van zijn 88ste verjaardag. In de Chinese symboliek staat het getal acht voor een gelukkig en lang leven. Tweemaal acht betekent dubbel geluk. Reactie Edwin Kleingeld over de mini-tentoonstelling en zijn kopje uit Jingdezhen: “Ik vind de tentoonstelling mooi opgesteld en ik vond het enig om deel te nemen. Het bijzondere aan het kopje is dat er in het roze gedeelte een heel klein beetje reliëf zit. Dat is wat het voorwerp uniek maakt en van hoogstaande kwaliteit."

Edwin
Edwin Kleingeld met zijn kopje uit Jingdezhen. Foto: Esther de Cuijper

Jingdezhen, hét centrum van de porseleinproductie

Al 1000 jaar lang wordt er in de Chinese stad Jingdezhen porselein van de allerhoogste kwaliteit gemaakt: ‘zo dun als papier en zo wit als jade’. Ook nu nog is deze stad hét centrum van de porseleinproductie. Veel porselein dat vandaag de dag in de winkel wordt gekocht, is in Jingdezhen gemaakt. De kans is groot dat veel mensen porselein uit China in huis hebben staan, in een keukenkastje, op de vensterbank of op een tafel. In Jingdezhen is, ondanks de turbulente geschiedenis van China, met periodes van grote bloei en verval, de porseleinproductie altijd doorgegaan. In ‘Jingdezhen. 1000 jaar porselein’ reist de bezoeker aan de hand van ruim 90 topstukken, in combinatie met hedendaagse foto’s van Aart Kooij, door duizend jaar keramiekgeschiedenis.