Museum Prinsenhof

menu

Jingdezhen. 1000 jaar porselein

12 februari 2021 t/m 9 januari 2022

Jingdezhen. 1000 jaar porselein

Vanaf 12 februari 2021 presenteert Museum Prinsenhof Delft Jingdezhen. 1000 jaar porselein. Voor het eerst staat dé porseleinstad van China, Jingdezhen, centraal in een tentoonstelling. Al 1000 jaar wordt in de stad Jingdezhen porselein van de allerhoogste kwaliteit gemaakt: ‘zo dun als papier en zo wit als jade’. Al tien eeuwen wordt er porselein gedraaid, geglazuurd, beschilderd en gebakken zowel voor de keizer als voor een eenvoudige boer. Ondanks de turbulente geschiedenis van China, met periodes van grote bloei en verval, is de porseleinproductie altijd door gegaan.

Reis, aan de hand van ruim 90 topstukken in combinatie met hedendaagse foto’s van Aart Kooij, door duizend jaar keramiekgeschiedenis. Ontdek hoe in Jingdezhen al eeuwenlang op dezelfde wijze het hoogwaardige porselein wordt gedraaid, geglazuurd, beschilderd en gebakken, zowel voor de keizer als voor een eenvoudige boer. Geniet van de rijke verzameling objecten uit Nederlandse topcollecties en de eigen collectie, gekozen vanwege hun schoonheid, de vakkundige ambachtelijke uitvoering of vanwege hun historische betekenis. Bewonder het vroegste porselein uit de 10de eeuw, het befaamde Ming-porselein en topstukken van exportporselein voor Azië en Europa.Ontdek het laatste keizerlijke porselein van de 19de eeuw en kunstporselein van de eerste en hedendaagse porseleinkunstenaars.

Voor deze tentoonstelling werkt het museum samen met het Rijksmuseum, Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden, het Kunstmuseum Den Haag, het Groninger Museum, Museum Volkenkunde in Leiden, het Zeeuws Museum in Middelburg en verschillende particuliere bruikleengevers. Ook is het Nederlandse designmerk pols potten aangesloten.

 

Bestel uw ticket(s)

Jingdezhen zaalfoto 12

Delfts Blauw

Al staan we er niet bij stil, we worden dagelijks omringd door porselein uit Jingdezhen. De invloed van Jingdezhen op de porseleinindustrie en kunstenaars wereldwijd, en in het bijzonder op Delft, is groot. Het porselein dat door Nederland werd geïmporteerd, vormde namelijk een belangrijke inspiratiebron voor de Delftse pottenbakkers. Deze inspiratie mondde uit in de ontwikkeling van het wereldbekende Delfts Blauw, zoals is te zien in de tentoonstelling. 

Porseleinkunst

Naast het gebruiksporselein uit Jingdezhen wordt er in de tentoonstelling ook aandacht besteed aan het kunstporselein uit deze stad, onder andere de installatie of the arrival and the departure (2005) waarbij de kunstenaar Ni Haifeng (1964) het exportporselein als gedeeld Chinees en Nederlands erfgoed onderzoekt en becommentariseert. 

Jingdezhen zaalfoto 13

Foto's Aart Kooij

Door toepassing van de actuele fotografie van de internationaal befaamde fotograaf Aart Kooij (1961) komt Jingdezhen echt tot leven in deze tentoonstelling. Zijn fotografie neemt de bezoeker mee in de sfeer van de stad en zet de deur van de porseleinfabrieken open, waar de pottenbakkers bezig zijn met hun ambacht. Kooij woont en werkt sinds 2001 in Azië en werkt als fotograaf voor onder andere NRC Handelsblad en Trouw. 

Jingdezhen zaalfoto 10

'Reis' gids 

Bij een bezoek aan de tentoonstelling ontvangt iedere bezoeker een 'reis' gids met informatie over de stad Jingdezhen, de objecten in de tentoonstelling, foto's, kaarten en wetenswaardigheden over het Chinees porselein zoals de geschiedenis, de symboliek en uiteraard de stad zelf.

Activiteitenprogramma

Bij de tentoonstelling worden diverse activiteiten georganiseerd zoals een thuisworkshop porselein schilderen, (online) lezingen en taxatiedagen. Bij de activiteiten houden we rekening met de laatste richtlijnen van het RIVM. Houd deze website in de gaten voor meer informatie of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Porselein uit je kast

In mei riep Museum Prinsenhof Delft  inwoners van Delft op om thuis in hun kast op zoek te gaan naar een porseleinen voorwerp met een bijzonder verhaal. Het mocht een mooi erfstuk zijn, maar ook een alledaags voorwerp. De voorwerpen met de mooiste verhalen krijgen een plek in de mini-tentoonstelling ‘Porselein uit je kast’ die van 10 juli 2021 t/m 9 mei 2022 in het museum te zien zal zijn.

Museumwinkel

In de museumwinkel zijn diverse artikelen te koop die in verband zijn te brengen met de tentoonstelling. Zo kunt u thuis ook nog genieten van uw bezoek, of iemand anders er blij mee maken. Zo vindt u er onder andere ansichtkaarten, boeken en porselein. 

 

Met dank aan:

      Logo DLELogo downloads NL web blauw