Museum Prinsenhof

menu

Kijk, Jan Schoonhoven

31 oktober 2015 t/m 14 februari 2016

Museum Prinsenhof Delft presenteert: ‘Kijk, Jan Schoonhoven’
31 oktober 2015 t/m 14 februari 2016

OdeAanKlee

Vanaf 31 oktober 2015 organiseert Museum Prinsenhof Delft een tentoonstelling over de internationaal vermaarde Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven. De tentoonstelling toont Schoonhoven als kunstenaar én als mens, met veel aandacht voor zijn woon- en werkomgeving en niet eerder geëxposeerde werken. Tegelijkertijd is in het Stedelijk Museum Schiedam de tentoonstelling De werkelijkheid van Jan Schoonhoven te zien. De unieke duo-tentoonstelling in Delft en Schiedam geeft voor het eerst een compleet overzicht van het leven én het werk van één van de meest toonaangevende Nederlandse kunstenaars van de twintigste eeuw.

Jan Schoonhoven: de Vermeer van de twintigste eeuw
Jan Schoonhoven (1914-1994) ontwikkelde vanaf het einde van de jaren vijftig met zijn befaamde witte reliëfs van karton, krantenpapier en verf een volstrekt eigen artistieke vormentaal. Als lid van invloedrijke bewegingen als de Nul-groep (gelieerd aan Zero) behoort hij in de jaren zestig tot de Europese avant-garde en wordt hij al bij leven internationaal geroemd en geprezen. Schoonhoven ‘speelt’ met licht, net als die andere beroemde Delftse schilder, Johannes Vermeer (1632-1675), dat deed. 

Nooit eerder getoond: vroeg werk en een kasteel
De tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft toont Schoonhoven als kunstenaar én als mens. De bezoeker ondergaat Schoonhovens artistieke zoektocht naar een eigen stijl: van zijn veelal door Paul Klee geïnspireerde, kleurrijke en expressieve tekeningen en gouaches tot aan zijn iconische, internationaal gerenommeerde witte reliëfs. Daarbij wordt ruim aandacht besteed aan zijn woon- en werkomgeving en aan minder bekende, nooit eerder geëxposeerde vroege werken en objecten. Daaronder ook het ‘kasteel’, een van zijn eerste objecten van papier-maché en door Schoonhoven zelf beschouwd als de oorsprong van zijn latere reliëfs. Ook zijn op de tentoonstelling meerdere monumentale werken te zien die Schoonhoven in opdracht maakte voor publieke gebouwen, waaronder het Reliëf voor het Postkantoor - een sleutelstuk in zijn oeuvre. Het reliëf heeft 30 jaar in het hoofdpostkantoor in Delft gehangen. Bij de renovatie in 1990 is het verwijderd. Kenners wisten het werk ternauwernood van het grof vuil te redden, waarna het is opgenomen in de kunstcollectie van de PTT (nu KPN). Begin 2015 is het werk in langdurige bruikleen gegeven aan het Rijksmuseum in Amsterdam, waar het na de tentoonstelling in Delft wordt opgenomen in de vaste presentatie.

SchhinhovenAanHetWerk

‘Ik kan niet buiten Delft’
Schoonhoven heeft zijn hele leven in Delft gewoond en gewerkt. ‘Ik kan niet buiten Delft’, zei hij ooit in een interview. Zijn werk is gestoeld op de architectuur van de stad, op de stille atmosfeer in de middeleeuwse kerken, op de grote lijnen en de kleine details die hem op zijn dagelijkse wandelingen opvielen. In zijn witte reliëfs zuivert Schoonhoven het fotogenieke Delft van alle ruis en boort hij de kern van Delfts schoonheid aan. Op de tentoonstelling zijn foto’s van onopvallende details uit het Delftse straatbeeld te zien – een stoep van natuursteen, een ijzeren paaltje en een historisch hekje – die voor hem een belangrijke inspiratiebron vormden. De bezoeker ervaart op de tentoonstelling en in een route door de stad hoe Schoonhoven op meesterlijke wijze de ritmiek van de stad verwerkte in zijn werk.

Licht en schaduw
De expositie gaat ook in op de manier waarop Schoonhoven licht en schaduw vertaalde in zijn werk. In een high tech gestuurde lichtsimulatie, speciaal voor de expositie ontwikkeld door de TU Delft, kan de bezoeker ervaren wat het effect van licht en schaduw op het werk van Schoonhoven is geweest en hoe kleine wijzigingen grote invloed kunnen hebben op de waarneming. Door de toepassing van gevarieerde en vertellende presentatiemethodes is Kijk, Jan Schoonhoven meer dan een moderne kunsttentoonstelling; historisch audiovisueel materiaal, persoonlijke verhalen, objecten en de publicatie geven de bezoekers inzicht in zijn leven en werk.

Unieke duo-tentoonstelling
In het Stedelijk Museum Schiedam, hét museum voor Nederlandse beeldende kunst van na 1945, is tegelijkertijd de tentoonstelling De werkelijkheid van Jan Schoonhoven te zien. Deze tentoonstelling richt de aandacht op de ontwikkeling van het unieke werk van Jan Schoonhoven in de context van zijn tijd en in relatie tot internationale geestverwanten. Ordening, ritme en expressie zijn sleutelbegrippen in het oeuvre van de kunstenaar. De tentoonstellingen in Schiedam en Delft vullen elkaar naadloos aan en geven samen een compleet beeld van het leven en werk van Jan Schoonhoven.

Museum Prinsenhof DelftPDMK96

Museum Prinsenhof Delft vertelt de verhalen van de stad Delft en van Delftenaren die een belangrijk stempel drukken op het Nederland van vroeger en nu. Het werk van Jan Schoonhoven past in die lijn. ‘Met deze tentoonstelling eren wij een hoog aangeschreven kunstenaar én Delftenaar. Het museum brengt nieuwe feiten, nieuwe werken en nieuwe aspecten van zijn kunstenaarschap, die de nauwe samenhang tussen zijn kunst en de stad benadrukken’, aldus directeur Patrick van Mil.

Schoonhovens werk bevindt zich in toonaangevende museum- en particuliere collecties in binnen- en buitenland, waaronder: Centre Georges Pompidou, Parijs; Gemeentemuseum Den Haag; The Museum of Modern Art, New York; Rijksmuseum, Amsterdam; Stedelijk Museum, Amsterdam; Stedelijk Museum Schiedam; Tate Modern, Londen en natuurlijk ook Museum Prinsenhof Delft.

De tentoonstelling Kijk, Jan Schoonhoven is van 31 oktober 2015 t/m 14 februari 2016 te bezichtigen in Museum Prinsenhof Delft.

Kijk, Jan Schoonhoven wordt mede mogelijk gemaakt door TU Delft, het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Zabawas, Stichting voor Hulp aan Delftse Jongeren, het BNG Cultuurfonds, Fonds 21 en Claire Beke - Communicatie in Cultuur.

Publicatie Jan Schoonhoven
Tijdens de opening van de tentoonstelling zal het boek Jan Schoonhoven, Delft (een uitgave van de stichting Licht op Schoonhoven, Delft) worden gepresenteerd.
Auteurs: Marga Schoemaker, Hendrik van Leeuwen en Sylvia Pont. 
In het boek gaat ruime aandacht uit naar zijn werken, met een accent op de vroege, en zijn nauwe band met de stad en haar inwoners. De TU-Delft levert een leerzame bijdrage over het belang van licht bij het bekijken van Schoonhovens reliëfs. 
De interessante inhoud krijgt extra waarde door de ongeveer 180 foto’s en afbeeldingen van werk van de kunstenaar, waarvan een deel tot nu toe niet bekend was.
Het boek is een luxe uitgave, geheel in full colour en telt ongeveer 160 pagina’s.

Publicatie Jan Schoonhoven   Verkoopprijs € 25,00.
   Meer informatie is ook te vinden op de website www.lichtopdelft.nl 

 

 Beelden
[1] De Stad, (ode aan Klee) | 1953
Jan Schoonhoven
gouache op papier, 50 x 65 cm
Particuliere collectie
(c) Pictoright

[2] Portret van Jan Schoonhoven | 1969
Papier
foto Tiemen van der Reijken
Archief Delft

[3] R 81-13 | 1981
Jan Schoonhoven
(latex) verf, papier-maché, golfkarton, hout
60 x 44 x 9 cm
Museum Prinsenhof Delft
(c) Pictoright