Museum Prinsenhof

menu

Het Delft van Vemeer

10 februari 2023 t/m 4 juni 2023

Het Delft van Vermeer
10 februari 2023 t/m 4 juni 2023

Delft was in de 17de eeuw een broedplaats van talent, een plek waar belangrijke innovaties plaatsvonden. Hier groeide Johannes Vermeer (1632-1675) uit tot een schilder van wereldformaat. Voor het eerst staat het leven van deze wereldberoemde Delftse meester centraal in een tentoonstelling. Topstukken van Delftse tijdgenoten worden getoond naast Delfts aardewerk, Delftse tapijten, archivalia en egodocumenten. Hiermee schetsen we een rijk beeld van het artistieke, intellectuele en sociale klimaat in Delft in de 17de eeuw.

De tentoonstelling loopt parallel aan de grote Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum.
18_B_1-36_Tom_Haartsen_LR.jpg
Daniël Vosmaer, Gezicht op Delft met een fantasieloggia, 1663, olieverf op doek, Museum Prinsenhof Delft, Bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Audiotour
Bij de tentoonstelling wordt een audiotour ontwikkeld. Deze is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Frans.

Podwalk
In dit wandelverhaal nemen we de luisteraar mee naar de stad van Vermeer. De podwalk is overal te beluisteren: thuis op de bank, in de trein, maar ook al wandelend door de stad, voor of na het tentoonstellingsbezoek.

Familieprogramma
Voor gezinnen is een ‘familiespoor’ beschikbaar, bestaande uit een boekje met kijk- en doe opdrachten die (groot)ouders samen met hun kinderen (4 tot 12 jaar) kunnen uitvoeren en waarmee ze van alles ontdekken over Vermeer en zijn wereld.

Publieksboek
Bij Het Delft van Vermeer verschijnt een rijk geïllustreerd publieksboek in samenwerking met Waanders Uitgevers. Nederlands en Engels, 128 pagina’s, winkelprijs € 28,95 (paperback). Met bijdragen van o.a. conservator David de Haan, Vermeer-specialist Arthur K. Wheelock Jr., Delft-specialisten Bas van der Wulp (archivaris), Steven Jongma (archeoloog) en bouwkundig historicus (Wim Weve) en Babs van Eijk.

Stadsprogramma
Bij de tentoonstelling Het Delft van Vermeer wordt in afstemming met Delftse ondernemers en culturele partners een stadsprogramma ontwikkeld.

Online tickets vanaf oktober
Vanaf oktober 2022 zijn er online tickets verkrijgbaar via www.prinsenhof-delft.nl. Vooraf reserveren wordt geadviseerd.

Aanbod voor groepen
Op aanvraag kan een rondleiding door de tentoonstelling worden geboekt. Een rondleider vertelt aan de hand van de kunstwerken, archiefstukken en de objecten in de tentoonstelling over het Delft van Vermeer. De rondleiding wordt aangeboden in het Nederlands, Engels, Frans en Duits. Informatie en reserveringen via T +31 (0)15 219 79 27 of [email protected]

Vermeer in Amsterdam
Parallel aan de tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft organiseert het Rijksmuseum de eerste tentoonstelling over Vermeer in zijn geschiedenis. Met bruiklenen van over de hele wereld belooft deze Vermeer-tentoonstelling de grootste ooit te worden. In de aanloop naar de expositie onderzoekt het Rijksmuseum het kunstenaarschap van Vermeer, zijn artistieke keuzes en beweegredenen voor zijn composities en het maakproces. Hierin werkt het museum nauw samen met het Mauritshuis.