Museum Prinsenhof

menu

DNA van Nederland

14 oktober 2017 t/m 18 februari 2018

DNA van Nederland
14 oktober 2017 t/m 18 februari 2018

In deze tentoonstelling staat het vaderlandse reliek centraal. Vaderlandse relieken zijn objecten die bewaard of gekoesterd worden vanwege de connectie met een belangrijk persoon uit de geschiedenis van Nederland. Het kan
gaan om menselijk materiaal of voorwerpen die gebruikt zijn door historische personen. DNA van Nederland vertelt niet alleen het verhaal van de personages en de objecten zelf maar juist ook waarom men ze bewaarde (waarom hechtte men waarde aan het bewaren van een tong en teen van de gebroeders de Wit? ). Museum Prinsenhof Delft laat zien hoe deze objecten specifiek verbonden zijn met de geschiedenisen identiteit van Nederland en waarom zij een stukje DNA van Nederland vormen.

kist Hugo de GrootMPDDe kogelgaten in de ‘moordhal‘ van Museum Prinsenhof Delft kunnen worden aangemerkt als een van de eerste vaderlandse relieken. Al ruim 400 jaar brengen geïnteresseerden een bezoek aan deze plek. Ook een ander bekend herinneringsobject bevindt zich in de collectie van Museum Prinsenhof Delft, namelijk één van de drie boekenkisten van Hugo de Groot.

Gedurende de eeuwen verandert de betekenis en daarmee de reden van deze objecten om ze te verzamelen of te tonen. In lijn met deze ontwikkeling gaat DNA van Nederland in op de vraag: wat zijn ‘nationale relieken’ uit de recente geschiedenis?

Artikel Vorsten