Museum Prinsenhof

menu

Bram Bogart. Schilder van Formaat

18 februari 2022 t/m 7 augustus 2022

Bram Bogart. Schilder van Formaat

Indrukwekkende dikke verflagen, groots en zeer kleurrijk van prinselijk oranje tot helderblauw, zo aantrekkelijk dat je de werken wilt aanraken: dat is het werk van een van de belangrijkste Nederlandse naoorlogse kunstenaars Bram Bogart (1921-2012).

Vanaf 18 februari 2022 is in Museum Prinsenhof Delft een overzichtstentoonstelling met meer dan dertig werken van de internationaal bekende Delftse kunstenaar, Bram Bogart, te zien. Met deze tentoonstelling wordt Bogart ruim honderd jaar na zijn geboorte geëerd in zijn geboortestad. Hij is de grondlegger van de Nederlandse informele schilderkunst en een groot voorbeeld voor de Delftse schilders Jan Schoonhoven en Jan Henderikse.
De tentoonstelling Bram Bogart. Schilder van formaat presenteert een dwarsdoorsnede uit het eigenzinnige oeuvre van Bogart, waarin de stad Delft altijd van grote betekenis is gebleven. Vele werken zijn afkomstig uit de privécollectie van de familie Van den Boogaart, aangevuld met stukken uit toonaangevende nationale musea zoals Kunstmuseum Den Haag, Centraal Museum Utrecht, én de eigen collectie van Museum Prinsenhof Delft. Het merendeel van de schilderijen uit de collectie van de familie zijn voor het eerst te zien voor publiek.

In de tentoonstelling  ̶  die Bogarts ontwikkeling chronologisch volgt  ̶  wordt zichtbaar dat de fysieke omgeving en de omstandigheden waarin hij leeft van invloed zijn op zijn werk. Zo begint de tentoonstelling met de figuratieve bloemstillevens, landschappen in olieverf en een zelfportret dat hij maakte in de tijd dat hij in Delft woonde. Daarna zie je zijn werk abstracter worden terwijl hij periodes doorbrengt in Parijs, Rome en Ohain. De tentoonstelling eindigt met het werk dat hij maakte in Kortenbos. Deze late werken zijn op zeer groot formaat, met zware en dikke lagen bonte verf. Bijzonder is dat uit de familiecollectie zowel Bloemen, een van de eerste werken uit oktober 1939, als Jean et Jeanne, zijn laatste schilderij uit 2011, voor het eerst te bewonderen zijn in de tentoonstelling Schilder van formaat.

Header LR

Liefde voor Delft
De liefde voor Delft is een terugkerend thema binnen het werk van Bram Bogart. Referenties aan de stad lopen als een rode draad door zijn oeuvre; in titels van werken, voorstellingen en in kleurgebruik. Zo exposeerde Bogart in 1984 in het Prinsenhof dertien werken met een blauw-witte kleurstelling onder de titel Les Bleus de Delft, een verwijzing naar Delfts aardewerk. Ook in Schilder van formaat zie je in onder andere Vermeer (2003), De Prins (1990) en Prinsenhof (1963) het thema Delft zowel in titel als in de blauw-witte kleurstelling terugkomen.  

Introductiefilm: De wereld van Bogart
Door uniek foto- en filmmateriaal uit het grote privéarchief van de familie Van den Boogaart krijg je als bezoeker een persoonlijk kijkje in het leven van de kunstenaar. De beelden vormen samen met interviewfragmenten en reflecties van mensen uit zijn omgeving een korte introductiefilm. Een opstelling van zijn atelier met originele objecten uit zijn werkplaats versterkt het persoonlijk gevoel en laat zien hoe hij, zoals zijn zoon Bram van den Boogaart jr. zegt, “de verf tot zijn limieten kon duwen”.

Presentatie Onze man in Parijs
Tegelijk met de tentoonstelling Bram Bogart. Schilder van formaat is ook de presentatie Onze man in Parijs. Bogarts invloed op Schoonhoven en zijn vrienden te zien. Deze presentatie, samengesteld door gastcurator Antoon Melissen, laat een selectie van twaalf werken zien uit de jaren 1956-1959 die het ontstaan van de Nederlandse informele schilderkunst markeren waarvan Bogart de grondlegger is. Kijk hier voor meer informatie.

Activiteiten
Tijdens de tentoonstelling worden er ook verschillende activiteiten georganiseerd. Zoals rondleidingen, lezingen en een workshop. Zie hieronder een overzicht.

Presentatie: Onze man in Parijs. Bogarts invloed op Schoonhoven en zijn vrienden
Activiteit: Gratis tourtje
Podcasttour: Bram Bogart. Schilder van formaat
Rondleiding: Bram Bogart. Schilder van formaat 
Zomerworkshop: Ben jij de nieuwe Bram of Jan?