Museum Prinsenhof

menu

Amalia. Ambitie met Allure

16 september 2022 t/m 8 januari 2023

De nieuwe tentoonstelling Amalia. Ambitie met Allure werpt voor het eerst de schijnwerper op Amalia van Solms (1602-1675) één van de meest invloedrijke vrouwen van de 17de eeuw. Een jonge Amalia, gravin van het Duitse Solms-Braunfels, belandde door een speling van het lot in 1621 in Den Haag. Haar huwelijk met stadhouder Frederik Hendrik van Oranje maakte haar in één klap de belangrijkste vrouw van de Republiek. Waan je in haar leven en ontdek het onbekende verhaal van een staatsvrouw met allure!

Naast Amalia’s rol en politieke invloed wordt ook nadruk gelegd op de unieke positie die zij als vrouw destijds met verve vervult. Centraal staan de dynastieke en politieke strategie die Amalia uitstippelt, de beeldcultuur die ze hiervoor inzet en het ontstaan van de Oranjezaal in Huis ten Bosch, waarvan een deel is nagebouwd in de tentoonstelling. Prachtige portretten en persoonlijke objecten, zoals haar zilveren bijbel en gegraveerde kabinet, vertellen Amalia’s levensverhaal vanaf haar aankomst in de Republiek tot haar begrafenis in Delft en alles daartussen in.

De 7 A’s van Amalia
Het verhaal van Amalia wordt op een toegankelijke en hedendaagse manier verteld aan de hand van zeven A’s, die Amalia’s persoonlijkheid, ambitie en strategie illustreren: Avontuurlijk, Aanwezig, Aanzien, Autoritair, Assertief, Atypisch en Aanhouder. Deze A’s vormen als universele waarden het raamwerk van de tentoonstelling en vormen een brug tussen de 17de eeuw en het hier en nu.

Amalia alt

Gerard van Honthorst, Portret van Amalia van Solms, ca 1645, collectie Museum Prinsenhof Delft, foto door Tom Haartsen

Audiotours
Naast alle mooie stukken die bekeken kunnen worden, kun je bij deze tentoonstelling ook luisteren. Er is namelijk ook een unieke audiotour, waarin Podcastmaker Stef Visjager (Veronica, Radiomakers Desmet, Parel Radio) in gesprek gaat met vijf personen die vanuit hun vak of interesse reflecteren op de A’s van Amalia, die vandaag de dag nog net zo relevant zijn.

De audiotours zijn ingesproken door:
Rui Jung Luong – fotograaf, ontwerper en kunstenaar
Ineke Goudswaard – (kunst)historicus en biograaf van Amalia
Xem Vermeij – Spoken word artist en poëzieschrijver
Laura Minderhoud – Filosoof, dramaturg en socratisch gespreksleider
Julia van Marissing – Conservator van Amalia. Ambitie met Allure.

“Amalia creëert een sterk beeld van haarzelf. Meer dan het mooie van een vrouw wat men toen in gedachte had.”

“Zoals Amalia naar ons land kon kijken, vooruitstrevend en vooruitkijkend voor het leven… een visie voor de toekomst.”

Activiteiten
Openingsweekend
Tijdens het openingsweekend van Amalia. Ambitie met Allure (17 & 18 september) organiseert Museum Prinsenhof Delft diverse activiteiten om de opening van de tentoonstelling te vieren. Duik dieper in Amalia's wereld tijdens de lezing van onze conservator Julia van Marissing, luister naar zes verschillende verhalen over de ‘Making Of’ van de tentoonstelling, geniet van een 17de-eeuws live concert en schuif aan tafel met tv-chef Nadia Zerouali en kunsthistoricus Garrelt Verhoeven om gerechtjes uit een 17de-eeuws kookboek te proeven.

A-talks
Op de avonden van vrijdag 21 oktober en vrijdag 18 november organiseert het museum ‘A-talks’, waarin vier sprekers dieper ingaan op de A’s van Amalia. Luister en praat mee over de thema’s Atypisch, Autoriteit, Assertief en Aanzien onder het genot van een drankje en breng na afloop een bezoek aan de tentoonstelling.

Publicatie
Er is een prachtige publicatie van Amalia. Ambitie met Allure beschikbaar in de museumwinkel. Deze is gevuld met afbeeldingen en toelichtingen uit de tentoonstelling, een voorwoord door museumdirecteur Janelle Moerman, een uitgebreid artikel over het leven van Amalia van solms door expert Roos Verkleij en aan het einde een prachtig gedicht door artiest Xem Vermij over de kracht van vrouwen. 

Rondleidingen
Op elke eerste en derde zondag van de maand kun je om 14:00 uur aansluiten bij een gratis rondleiding door de tentoonstelling. Reguliere rondleidingen op andere momenten kunnen geboekt worden voor groepen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Amalia. Ambition and Allure
16 September 2022 t/m 8 January 2023

An exciting and compelling life story. In Amalia. Ambition and Allure Amalia van Solms (1602-1675) steps out of her husband's shadow. Museum Prinsenhof Delft puts her in the spotlight for the first time. The young Amalia, countess of the German Solms-Braunfels, ends up in The Hague in 1621 by a twist of fate. Her marriage to stadtholder Frederick Henry of Orange instantly made her the most important woman in the Republic. Amalia's role and political influence is clearly visible in the exhibition, as is the unique position she fulfilled as a woman at the time. The exhibition focuses on the dynastic and political strategy that Amalia outlines, the visual culture she uses for this and the origin of the Oranjezaal. Various unique and personal objects tell Amalia's life story, from her arrival in the Republic until her burial in 1675 in the Nieuwe Kerk in Delft. Imagine yourself in her shoes and discover the unknown story of one of the most influential women of the 17th century: a stateswoman with allure!