Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Succesvolle zilverpoetsdag in Museum Prinsenhof Delft

5 oktober 2020

Op zondag 4 oktober gaven twee museumspecialisten van Museum Prinsenhof Delft een uitleg over museale zilverpoetstechnieken tijdens de zilverpoetsdag. Verdeeld over de middag leerden zeventig deelnemers de kneepjes van het vak door zelf aan de slag te gaan met een eigen meegebracht zilveren voorwerp. De zilverpoetsdag werd georganiseerd in het kader van de tentoonstelling Zilver. Meesterstukken van Delftse zilversmeden 1590-1800 die nog tot en met 3 januari 2021 in Museum Prinsenhof Delft te zien is. Voor geïnteresseerden die de workshop gemist hebben organiseert het museum een tweede zilverpoetsdag op 20 december 2020.

De deelnemers van de zilverpoets workshop werden ontvangen aan aparte tafels waarop zij hun meegebrachte zilveren voorwerpen konden neerleggen en poetsen. Hier zaten objecten tussen zoals de waxinelichtjes houder van de heer Herman Brehm. “Ik vermoed dat het een waxinelichtjes houder is maar ik weet het niet zeker. Het voorwerp intrigeerde mij vooral ook door de putti die de houder decoreren. Het object is afkomstig uit Friesland, uit de periode 1879-1906, en is vervaardigd door de zilversmid Alle de Haas. Poetsen zelf is vaak te ruw en daarom ben ik hier om te kijken hoe ik de houder met nieuwe technieken weer glimmend kan maken.”

3okt2020 30
De waxinelichtjes houder van de heer Herman Brehm. Fotograaf: Esther de Cuijper

“Wanneer een vrouw des huizes vroeger in verwachting was, werd dit object als teken van de zwangerschap op de schoorsteen gezet zonder dat hier een woord over gewisseld diende te worden tijdens een bezoek. In de romp van deze ooievaar zit een visje die alleen gezien kan worden als de klem wordt geopend. Na de geboorte kon de luierklem gebruikt worden bij het verwijderen van een luier zonder de vieze luier aan te hoeven raken. Deze ooievaar heb ik op een beurs gekocht voor mijn dochter en is al 10 jaar lang in ons bezit. Ik heb een tweede luiertang gevonden voor mijn tweede dochter. In de romp van die ooievaar zit een baby’tje.”

3okt2020 14
De luierklem, meegebracht door de heer Peter Oostveen. Fotograaf: Esther de Cuijper