Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Zilveren topstukken toegevoegd aan presentatie Delftse Meesters

19 februari 2021

Acht topstukken uit de zilvercollectie van Museum Prinsenhof Delft zijn toegevoegd aan de nieuwe vaste collectiepresentatie Delftse Meesters. In kunst en wetenschap. De objecten waren tot voor kort onderdeel van de tentoonstelling Zilver. Meesterstukken van Delftse zilversmeden 1590-1800 (1 juni 2020 tot en met 3 januari 2021). In dit omvangrijke overzicht van Delfts zilverwerk uit de 17de en 18de eeuw waren 80 topstukken uit de bloeiperiode van de Delftse zilversmeedkunst te zien. Delftse Meesters is op de eerste etage te bewonderen zodra de musea heropenen.

IMG 2116MarcoZwinkels m


Nautilusbeker met zingende faunen (1592) wordt geplaatst in de vitrine.
Fotograaf: Marco Zwinkels

Zilver op topniveau
Rond 1600 worden de beste zilverstukken van de Noordelijke Nederlanden in Delft gemaakt. Eerst dankzij de aanwezigheid van het hof van Willem van Oranje en daarna door de nabijheid van het hof van de Oranjes in Den Haag. Zilver wordt dan voornamelijk gebruikt voor exclusieve pronkstukken als nautilusbekers en drinkschalen. In navolging van het hof bestellen ook de kerk en rijke burgers kunstig gemaakte zilverstukken. De meesters van het Delftse zilversmidgilde produceren meer dan twee eeuwen lang op topniveau. De geselecteerde zilveren objecten vormen hiervan een fraaie illustratie.

Over Delftse Meesters. In kunst en wetenschap
De presentatie biedt een overzicht van de meest toonaangevende Delftse Meesters aan de hand van negen verschillende genres: van portretten tot historiestukken en van zilverwerk tot stadsgezichten. De bezoeker ontdekt het inspirerende artistiek klimaat in de stad en ervaart hoe de innovatieve kijk op perspectief, ruimte en licht van de Delftse Meesters een stevige impuls geeft aan de lokale schilderkunst. Binnen deze genres worden drie nieuwe aanwinsten en vijf nieuwe bruiklenen van het museum voor het eerst bij elkaar getoond.