Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Cultuurvlogger krijgt zilverkoorts in onze nieuwe tentoonstelling

7 april 2020

Zilver. Meesterstukken van Delftse zilversmeden 1590-1800 te zien op thuismuseum.nl

Afgelopen vrijdag kwam Jip van Thuismuseum.nl in ons museum langs om een online rondleiding op te nemen van onze tentoonstelling Zilver. Meesterstukken van Delftse zilversmeden 1590–1800. In de vlog 'Jip krijgt zilverkoorts in de nieuwe tentoonstelling' loopt Jip langs verschillende topstukken.

Jip staat in haar rondleiding stil bij een nautilusbeker toegeschreven aan Jasper Mes. De nautilusbeker dankt zijn naam aan de bijzonder gevormde schelp van een nautilus (een soort inktvis). Als klapstuk van de avond werd de nautilusbeker voor de gasten uit de pronkkast gehaald. Dit pronkstuk is speciaal voor deze tentoonstelling gerestaureerd. Daarna zoomt Jip in op twee drinkschalenvervaardigd toegeschreven aan Nicolaes Adriaensz de Grebber. Ze zijn voorzien van hele fijne, gedetailleerde versiering. Op de ene drinkschaal beeldt hij de vier elementen af en op de andere schaal toont hij de vier seizoenen. De rondleiding vervolgt en Jip laat zilveren meesterwerken zien in een nieuwe stijl, de kwabstijl. Dit doet ze de hand van twee kandelaars naar voorbeeld van de Amsterdamse zilversmid Grill. De kandelaars lijken in een stuk uit het materiaal te vloeien, alsof het een geheel is. 

Pronken met zilver

Verderop in haar vlog zien we een mooi zilveren toiletservies van de familie Van Slingelandt toegeschreven aan Cornelis van Dijck. Het toiletservies bestaat uit voorwerpen die gebruikt werden bij het ochtendritueel. In die tijd wasten en kleedden de dames zich in hun boudoir met assistentie van bediendes. Dit was het toppunt van luxe voor een vrouw. 

Het fonkelende zilver

Bekijk in de vlog hoe de komst van Willem van Oranje naar Delft de stad voorgoed heeft veranderd. Kunstenaars en ambachtslieden kwamen in zijn kielzog mee, want waar het hof was, daar zaten de opdrachten. Alleen het hof en de kerk konden deze zeer exclusieve pronkstukken betalen. In het tweede deel van de tentoonstelling ziet u ook hoe hele zilveren serviezen werden vervaardigd door de zilversmeden. In de 18de eeuw kwam de productie van het gebruikszilver tot een hoogtepunt. Allemaal om mee te pronken. Nieuwsgierig naar de tentoonstelling? Bekijk onze tentoonstellingspagina.

Laat u vanuit uw huiskamer onderdompelen in het zilver en ontdek in haar vlog waarom Jip zilverkoorts krijgt.