Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Zeldzame buste Willem van Oranje voor het eerst te zien in Prinsenhof

30 oktober 2018

Aanwinst Rijksmuseum als eerste te zien op tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft
 
In de tentoonstelling Willem van Oranje is hier! is een zeldzame buste van Willem van Oranje, recentelijk verworven door het Rijksmuseum, voor het eerst te zien. Het beeldje is rond 1620 gemaakt door Hendrick de Keyser (1568-1621), die ook het praalgraf van de prins van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft maakte.

De buste is een luxe ‘Oranje-souvenir’ dat in een kleine oplage zal zijn gegoten voor Oranjegezinden of voor leden van de Staten-Generaal die bij bouw van het praalgraf in Delft betrokken waren. Het beeldje werd in de late 18de eeuw in Frankrijk op een luxe sokkel geplaatst, gemaakt van porfier en verguld brons.

Het beeldje werd onlangs verworven door het Rijksmuseum  op een veiling in Parijs, met gelden beschikbaar gesteld door Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting. De 15 cm hoge bronzen buste, waarvan nog twee afgietsels bekend zijn, werd omstreeks 1620 vervaardigd door de Amsterdamse stadsbeeldhouwer Hendrick de Keyser. Alle drie gietsels zijn in brons uit dezelfde mal gegoten en gebaseerd op het terracotta ontwerp voor het grafbeeld van de prins op zijn sterfbed (Rijksmuseum). Het beeldje stamt uit de nalatenschap van de kleurrijke Parijse kunstverzamelaar Juan (‘Johnny’) de Beistegui.

Deze bijzondere aanwinst van het Rijksmuseum is voor het eerst te zien in de tentoonstelling Willem van Oranje is hier! in Museum Prinsenhof Delft. Een tweede afgietsel, in bezit van Museum Paleis Het Loo, is in langdurige bruikleen aan Museum Prinsenhof Delft gegeven. Daarom zijn in de tentoonstelling nu twee van de drie beeldjes te bewonderen. Zowel deze tentoonstelling als de expositie 80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland in het Rijksmuseum staan in het teken van het herdenkingsjaar van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).

Hendrick de Keyser Prins Willem van Oranje ca1620 kopie

Hendrick de Keyser, Prins Willem van Oranje, ca. 1620. BK-2018-129
Brons 15 cm, incl sokkel van profier en verguld brons 31 cm.
Aankoop mogelijk gemaakt door Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting