Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Werk Schoonhoven centraal in aflevering 'Het Geheim van de Meester'

4 februari 2019

Op dinsdag 12 februari staat een werk van Jan Schoonhoven uit de collectie van Museum Prinsenhof Delft centraal in het AVROTROS-programma Het Geheim van de Meester. In dit programma gaat een team experts onder leiding van kunstenaar en presentator Jasper Krabbé de ultieme uitdaging aan: het reconstrueren van acht uiteenlopende Nederlandse meesterwerken. Tijdens de aflevering op 12 februari zien we of het team erin geslaagd is om het werk ‘R70-54’ van Jan Schoonhoven na te maken. De aflevering wordt uitgezonden om 21:15 uur op NPO2.

Het originele werk en de kopie

In de drie seizoenen van Het Geheim van de Meester zijn er in totaal 22 reconstructies gemaakt van werken uit Nederlandse en Belgische musea. In samenwerking met AVROTROS en POS VIDEO toont Museum MORE in Gorssel tot en met 19 mei 2019 een overzichtstentoonstelling met alle reconstructies uit het tv-programma. In deze tentoonstelling is de kopie van ‘R70-54’ van Jan Schoonhoven te zien. Het originele werk is permanent te zien in Museum Prinsenhof Delft.

Jan Schoonhoven: een Delftse meester

Museum Prinsenhof Delft vertelt het verhaal van vijf eeuwen Nederlandse geschiedenis aan de hand van drie iconen: Willem van Oranje, Delfts Blauw en Delftse Meesters. Jan Schoonhoven is een echte Delftse meester en een van de meest vooraanstaande Nederlandse beeldend kunstenaars van de 20e eeuw.

De basis voor de kunst van Jan Schoonhoven ligt in Delft. Hij is er geboren en blijft er zijn hele leven wonen. De stad is een inspiratiebron voor zijn tekeningen en witte reliëfs. Als lid van de invloedrijke beweging de Nul-groep (gelieerd aan Zero) behoort hij in de jaren zestig tot de Europese avant-garde en wordt hij al bij leven internationaal geroemd en geprezen.