Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Vijf nieuwe werken te zien in de presentatie ‘Alles is Mooi. Delftse Meesters van de 20ste eeuw’

24 november 2020

Nu Museum Prinsenhof Delft weer open is voor publiek, kunnen bezoekers genieten van de nieuwe presentatie Alles is Mooi. Delftse Meesters van de 20ste eeuw. Te zien zijn vijf werken afkomstig van de kunstenaars van de ‘Nul-groep’; Henk Peeters, Armando, en de Delftse meesters Jan Schoonhoven en Jan Henderikse. Werken van deze kunstenaars zijn van essentieel belang geweest voor de ontwikkeling van de Nederlandse kunst van de jaren 50 en 60. De presentatie Alles is Mooi. Delftse Meesters van de 20ste eeuw is te bezichtigen tot 14 juni 2021. Het museum heeft maatregelen genomen om bezoekers een veilig en zo comfortabel museumbezoek te bieden. Tickets in tijdsloten zijn verkrijgbaar via prinsenhof-delft.nl/tickets.

De Nul-groep

In 1958 richten Henk Peeters, Armando, Jan Schoonhoven, Kees van Bohemen en Jan Henderikse de Nederlandse Informele Groep op. In 1960 gaat het gezelschap, zonder Kees van Bohemen, verder door als de Nul-groep. Ze stoppen met schilderen en streven naar objectieve kunst. Ze plaatsen alledaagse voorwerpen, zoals kroonkurken, plastic zakjes met water, metalen bouten of watten, in rijen op een plat vlak. Het gaat om herhaling, orde en regelmaat. Met deze eigenzinnige aanpak veranderen de Nul-kunstenaars de kijk op de dagelijkse realiteit en zetten ze de Nederlandse kunstwereld op z’n kop.

Herhaling, orde en regelmaat

In de presentatie Alles is Mooi. Delftse Meesters van de 20ste eeuw kan de bezoeker aan de hand van vijf werken ervaren hoe iedere kunstenaar van de Nul-groep zijn eigen stijl heeft. Zo laat het werk van Armando uit 1962, Twaalf zwarte bouten op wit, herhaling en regelmaat zien met twaalf zwarte bouten die in een horizontale rij op een witte spaanplaat zijn gemonteerd. Kenmerkend voor Armando’s werk uit de Nul-periode is het gebruik van harde, industriële, materialen en objecten. Een ander voorbeeld is het werk van Henk Peeters uit 1960, 60-05 B. Peeters speelt in op herhaling en regelmaat aan de hand van een andere techniek, pyrografie. Hij brandt met een gasbrander of kaars geordende rijen met gaten in wit plasticfolie.

PERSBERICHT MuseumPrinsenhofDelft DelftseMeesters20steeeuw fotograaf MarcoZwinkels foto1
Foto: De werken van Jan Schoonhoven en Armando in de nieuwe presentatie ‘Alles is Mooi. Delftse Meesters van de 20ste eeuw’. Fotograaf: Marco Zwinkels