Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Verwerving tekeningen van Delftse kunstenaar Leonaert Bramer

17 mei 2023

Verwerving tekeningen van Delftse kunstenaar Leonaert Bramer

Museum Prinsenhof Delft heeft via veilinghuis Sotheby’s New York drie tekeningen van de Delftse kunstenaar Leonaert Bramer (1596-1674) verworven. Het gaat om de werken Goden op de Olympus, Venus die zich bij Jupiter beklaagt in de aanwezigheid van Mercurius, naar Jacob Jordaens en Een man die doedelzak speelt voor toeschouwers. Deze aankoop betekent een welkome aanvulling op de groep werken van Leonaert Bramer in de collectie van Museum Prinsenhof Delft.

De tekening Venus die zich bij Jupiter beklaagt in de aanwezigheid van Mercurius is toegevoegd aan de tentoonstelling Het Delft van Vermeer en nog tot en met 4 juni te zien. Bramer kopieerde deze scene in Delft van een schilderij van de Vlaamse meester Jacob Jordaens. Ook Bramers tijdgenoot Johannes Vermeer heeft dit onderwerp geschilderd. Mogelijk baseerde Vermeer zich op de compositie van Jordaens. Beide schilderijen zijn sindsdien verdwenen, maar dankzij Bramers kopie is in elk geval de voorstelling overgeleverd.

Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft: “Wij zijn erg blij met de verwerving van drie bijzondere werken van deze veelzijdige Delftse kunstenaar. Dit is echt een verrijking van onze collectie. De link met Johannes Vermeer geeft ons ook de unieke kans om een van de werken direct aan het publiek te kunnen tonen in de tentoonstelling ‘Het Delft van Vermeer’.“

Plaatsing20tekening20Bramer20in20Het20Delft20van20Vermeer foto20Marco20de20Swart