Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Tentoonstelling over Pieter de Hooch in Museum Prinsenhof Delft trekt recordaantal bezoekers

17 februari 2020

Tentoonstelling over Pieter de Hooch in Museum Prinsenhof Delft trekt recordaantal bezoekers

De tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer heeft een recordaantal bezoekers naar Museum Prinsenhof Delft getrokken. In totaal hebben ruim 90.000 bezoekers tussen 11 oktober 2019 en 16 februari 2020 de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland over deze beroemde 17de-eeuwse Delftse meester gezien. De tentoonstelling Vermeer komt thuis uit 2016 was met 57.000 bezoekers tot nu toe de best bezochte expositie in het Delftse museum.

‘De afgelopen maanden trokken maar liefst 90.000 bezoekers uit binnen- en buitenland naar Delft voor de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland over Pieter de Hooch. Naast de unaniem lovende recensies in de nationale en internationale media ontving het museum talloze positieve reacties van individuele bezoekers. Met de expositie hebben we Pieter de Hooch niet alleen het podium kunnen bieden dat hij verdient: hij is nu ook onlosmakelijk met Delft verbonden en hiermee definitief uit de schaduw van Vermeer getreden.’
Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft

Hoge publiekswaardering
Bij het door Kantar in opdracht van Museum Prinsenhof Delft uitgevoerde publieksonderzoek dat nog tot en met 16 februari 2020 loopt, waardeert maar liefst 89% van de bezoekers de tentoonstelling met een 8 of hoger, 9% geeft een 10. Gemiddeld geven de bezoekers een waarderingscijfer van 8,4.

Gunstig economisch effect voor de stad
Van de ondervraagden geeft 75% aan speciaal voor de expositie naar Delft te zijn gekomen. 13% van de bezoekers blijft in Delft overnachten, wat neerkomt op 14.500 overnachtingen. Circa 10% van de bezoekers reist voor de tentoonstelling uit het buitenland af naar Delft. De meeste online tickets hiervan worden verkocht aan bezoekers uit de omliggende landen: van alle buitenlandse tickets wordt 26,83% verkocht in Frankrijk, 23,28% in België, 19,10% in Groot-Brittannië en 14,95% in Duitsland. 47% van de bezoekers doet voorafgaand of na een bezoek aan de expositie uitgaven in de stad. De gemiddelde uitgave bedraagt € 69,50 per persoon. Hiermee genereren de bezoekers ruim € 6 miljoen aan uitgaven in de stad.

Schoolbezoek en bijzondere ontvangsten
Onder de 90.000 bezoekers bevinden zich 2.000 kinderen (71 schoolklassen) uit het primair en voortgezet onderwijs. Daarnaast zijn aparte ontvangsten georganiseerd: speciale avonden exclusief voor vrouwen en bewoners met een diverse culturele achtergrond, een dag voor leden van CODART (een internationale netwerkorganisatie voor conservatoren van Nederlandse en Vlaamse kunst) en een uitverkocht symposium in samenwerking met RKD Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis.

Over de tentoonstelling
Pieter de Hooch in Delft focuste op de bloeiperiode van de kunstenaar (ca. 1655-1660) waarin Delft een hoofdrol speelt. Van over de hele wereld kwamen topstukken naar Delft: onder meer de Gemäldegalerie Staatliche Museen zu Berlin, de National Gallery of Art (Washington), het Kunsthaus (Zürich) en de Royal Collection Trust (uit de privécollectie van H.M. Queen Elisabeth II) leenden schilderijen uit. Onder de bruiklenen bevonden zich vele beroemde schilderijen, zoals het sleutelstuk van de tentoonstelling: Binnenplaats van een huis in Delft (1658) uit de National Gallery in Londen. Voorafgaand aan de expositie vond twee jaar lang uitgebreid multidisciplinair onderzoek plaats in samenwerking met onder andere het Rijksmuseum. Hieruit bleek dat de invloed van Delft op Pieter de Hooch groter was dan gedacht. De resultaten van het onderzoek zijn beschreven in de uitgebreide catalogus die in samenwerking met WBOOKS is verschenen. Pieter de Hooch in Delft was met 29 topwerken de meest ambitieuze tentoonstelling ooit van Museum Prinsenhof Delft en werd mogelijk gemaakt door de Turing Toekenning 2017. De tentoonstelling was onderdeel van het landelijke themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw en vormde het hoogtepunt van het Delftse themajaar Delft & de Gouden Eeuw.

Nationale tentoonstellingsprijs
In 2017 ontving Museum Prinsenhof Delft de Turing Toekenning I, de prijs voor het beste tentoonstellingsplan van een Nederlands museum voor de periode 2018-2020. De Turing Foundation was hoofdbegunstiger van de tentoonstelling.

Begunstigers tentoonstelling
De tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Delft, de Rijksoverheid (de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een indemniteitsgarantie toegekend), het Mondriaan Fonds, Fonds 21, Fonds 1818, Rabobank, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Zabawas, DSM, De Laatste Eer, Best Western Museumhotels Delft, de Vrienden van Museum Prinsenhof Delft, Werkse!, Members of the Williams College Class of 1965, AAme Adviseurs, de Gravin van Bylandt Stichting, Kabeldistrict NV, de Frans Mortelmans Stichting, Stichting Dorodarte, het Hendrik Mullerfonds, Stichting Stalpaert van der Wiele, Stichting voor Hulp aan Delftse Jongeren, mr. Th.J.H. Dröge notaris BV en Mecanoo Architecten.