Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Symposium Pieter de Hooch: een typisch Delftse schilder

17 december 2019

Pieter de Hooch: een typisch Delftse schilder   

Symposium 15 januari 2020

 

Tot en met 16 februari 2020 is in Museum Prinsenhof Delft de goedbezochte tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer te zien. Deze overzichtstentoonstelling over de zeventiende-eeuwse schilder Pieter de Hooch vormt aanleiding voor Museum Prinsenhof Delft en het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis om op 15 januari 2020 een symposium te organiseren in het Prinsenkwartier te Delft.

Tijdens het symposium wordt aandacht besteed aan het leven en werk van Pieter de Hooch zelf. Onderzoekers die meewerkten aan de tentoonstelling benaderen het werk van De Hooch schildertechnisch en bieden een kijkje door de verflagen heen. Ook worden Pieter de Hooch en de Delftse school in een breder perspectief geplaatst, aan de hand van lezingen over tijdgenoten uit andere middelgrote Hollandse steden, zoals Adriaen van de Venne, Nicolaes Maes, Hendrick van der Burch en Claes Jacobsz van der Heck. Daarnaast komt het fenomeen van de ‘lokale schilderschool’ aan bod. Hoe bepalend was de stad waarin de schilder woonde en werkte voor zijn carrière? Met negen lezingen door elf professionals biedt het symposium een afwisselend programma rond een belangrijke schilder die onlosmakelijk verbonden is met Delft.

Meer informatie
Symposium Pieter de Hooch: een typisch Delftse schilder
Woensdag 15 januari 2020 van 9.00 tot 18.00
Prinsenkwartier, Sint Agathaplein 4 te Delft

Met bijdragen van onder anderen: Dina Anchin (National Gallery of Art, Washington), Edwin Buijsen (Mauritshuis), Anneliese Földes (Gemäldegalerie der Akademie der bildenden Künste, Wenen), Anita Jansen (Museum Prinsenhof Delft), Christi Klinkert (Stedelijk Museum Alkmaar), Anna Krekeler (Rijksmuseum), Janelle Moerman (Museum Prinsenhof Delft), Ariane van Suchtelen (Mauritshuis) en Marjolein Hupkes (Restauratie Atelier Rotterdam). Het volledige programma is hier te vinden.

Kaarten zijn te bestellen via het RKD.
Regulier tarief € 35 / Studenten, Vrienden van het RKD, Vrienden van het Prinsenhof € 20
(inclusief koffie/thee, lunch, borrel en bezoek aan de tentoonstelling)