Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Onderzoek biedt nieuwe inzichten in oeuvre Pieter de Hooch

11 november 2019

In samenwerking met het Rijksmuseum is er voor het eerst uitgebreid materiaal technisch onderzoek gedaan naar het oeuvre van Pieter de Hooch (1629- in of na 1679). Dit onderzoek werd uitgevoerd in aanloop naar de tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. UIt de schaduw van Vermeer in Museum Prinsenhof Delft (11 oktober 2019 t/m 16 februari 2020). Door het onderzoek is meer inzicht verkregen in de werkwijze van Pieter de Hooch, zijn zoektocht naar de juiste compositie, de groei die hij doormaakte en het palet dat hij gebruikte.

Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft; 'In 2017 is Museum Prinsenhof Delft een groot multidisciplinair onderzoek gestart naar Pieter de Hooch. Niet eerder is zo uitgebreid onderzoek gedaan naar deze Delftse meester. Het Rijksmuseum was daarbij onze belangrijkste onderzoekspartner en ook de grootste bruikleengever van de tentoonstelling met maar liefst vier bruiklenen. Dankzij het onderzoek weten we meer dan ooit over Pieter de Hooch. Wij zijn het Rijksmuseum ontzettend dankbaar voor hun genereuze bijdrage aan de tentoonstelling'. 

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: 'Met dit onderzoek hebben we inzicht gekregen in hoe de Hooch zijn schilderijen opbouwde en is een mooie basis gecreĆ«erd voor toekomstig onderzoek. Ik ben zeer blij dat het Rijksmuseum een bijdrage heeft kunnen leveren aan de niet-te-missen tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft'.