Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges in Museum Prinsenhof Delft

21 juli 2020

De MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges met meer dan 50 musea in Nederland. Wetenschappers, onderzoekers en experts geven antwoord op spannende vragen over de museumcollectie. Waar zitten de oren van een sprinkhaan? Kan pindakaas kunst zijn? Is Afrikaans voetbal magisch? Ook dit najaar start er weer een collegereeks in Museum Prinsenhof Delft.

In deze collegereeks kunnen kinderen tussen 8 en 12 jaar van alles over de bijzondere verzameling van het museum onderzoeken en ontdekken. Het gaat in deze reeks over Willem van Oranje en Hugo de Groot, maar ook over eeuwenoud Delfts Blauw en zilver dat in Delft gemaakt is. De colleges vinden plaats op zondag en de reeks kost € 20,- per persoon. Inschrijven kan via de website van MuseumJeugdUniversiteit

 • Hoe maak je een misbaksel? - 13 september 2020 | 13.00u
  Delft is beroemd om z’n Delfts Blauw. In de 17de eeuw vond je in de stad allerlei plateelfabrieken. Vakmannen maakten de mooiste vazen, borden en schalen versierd in de typische Delfts Blauwe kleur. Welke stappen namen zij om Delfts Blauw te maken? Was het een moeilijk beroep? En kon je er rijk mee worden? Conservator Suzanne Klüver kan je er alles over vertellen.
 • Hoe voer je oorlog? - 11 oktober 2020 | 13.00u
  Zeg je Hugo de Groot, dan denk je aan de boekenkist. Maar over Hugo zijn veel meer verhalen te vertellen. Zo schreef Hugo een boek over hoe je oorlog moet voeren. Dit boek heeft de titel ‘De iure belli ac pacis’. In het Nederlands betekent dit ‘Over het recht van oorlog en vrede’. In dit college krijg je uitleg over hoe je oorlog voert volgens Hugo, wat de regels zijn en waarom hij die regels belangrijk vond. 
 • Was Willem van Oranje een familieman? - 8 november mei 2020 | 13.00u
  Willem van Oranje is vier keer getrouwd geweest en was vader van maar liefst zestien kinderen. Woonde hij met al zijn kinderen in één groot huis? Wat deed hij met zijn zonen? En wat deed hij met zijn dochters? We gaan op onderzoek naar het familieleven van Willem van Oranje. 
 • Hoe eet je met mes en lepel? - 13 december 2020 | 13.00u
  Vanaf de 16de eeuw worden tafels bij mensen thuis rijk versierd met zilveren bestek, kannen en schotels. Zat je aan zo’n tafel, dan waren er allerlei regeltjes waar je je aan moest houden. In dit college kom je van alles te weten over de mooiste zilveren tafeldecoraties en de meest bijzondere tafelmanieren.