Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Museum Prinsenhof Delft ontvangt zilveren suikerstrooilepel van de familie Lely 

23 juni 2020

Op 24 juni heeft Museum Prinsenhof delft dankbaar een bijzondere schenking in ontvangst genomen, afkomstig uit de verzameling van dhr. Ph. Lely. Het betreft een 18de eeuwse zilveren suikerstrooilepel die vervaardigd is door zilversmid Johannes van Coppenhage. 

De suikerstrooilepel bevat een perforatiepatroon van een acht bladige bloem en is in één keer gesmeed, een leeuw en een schild zijn op het heft gesoldeerd. Conservator Anita Jansen: “Dat we deze schenking mogen ontvangen tijdens onze tentoonstelling Zilver. Meesterwerken van Delftse Zilversmeden 1590-1800 is toch wel heel bijzonder. De naam van de zilversmid Johannes van Coppenhage staat op de insculpatieplaat uit 1766-1800 die nu te zien is in de tentoonstelling. Een zilversmid in opleiding mocht na het afleggen van een meesterproef in het gilde zijn meesterteken of zijn naam op een plaat aanbrengen. Werk van Coppenhage is zeldzaam en ontbrak tot nu toe in onze collectie.

Overhandiging

Ondertekening van de akte

Zilveren Suikerstrooilepel
De heer C.W. Lely, mevrouw H.E. van Valkenburg-Lely en conservator Anita Jansen tijdens de overhandiging van de zilveren suikerstrooilepel en tijdens het tekenen van de akte. Fotograaf: Marco Zwinkels.

Dankzij het archiefonderzoek naar Delfts zilver door Pieter Biesboer, gastconservator van de tentoonstelling, is er veel meer bekend over Delftse zilversmeden. De lepel wordt na ontvangst ter conservering in behandeling genomen. Tijdens de zilverpoetsdag op 4 oktober in Museum Prinsenhof Delft wordt deze nieuwe schenking speciaal gepoetst en is dan eenmalig voor het publiek te zien.