Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Maand van de Geschiedenis: Grenzen

21 september 2016

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, hét grootste historische evenement van Nederland. In oktober spoelen we terug, dit jaar rond het thema Grenzen. Kom naar Museum Prinsenhof Delft en ontdek tijdens de Maand van de Geschiedenis hoe in deze stad eeuwenlang grenzen zijn verlegd.

Activiteitenprogramma tijdens de Maand van de Geschiedenis

 

Zaalvertelling Maand van de Geschiedenis 4  

Verhaal op Zaal - Schuttersstukken
Op zaterdag 1 oktober opent Museum Prinsenhof Delft de Maand van de Geschiedenis met een bijzondere gratis activiteit. Hoofd collecties Anita Jansen verzorgt van 11.30 tot 12.15 uur een Verhaal op Zaal over de nieuwe tentoonstelling Gevonden! Het laatste schuttersstuk ontdekt. De schutters hadden als taak de openbare orde te handhaven binnen de grenzen van de stad. Kom meer te weten over de schutters van Delft en de zoektocht naar een uniek schilderij dat eeuwenlang onvindbaar was.

Datum: zaterdag 1 oktober
Tijd: 11.30-12.15 uur
Wie: Anita Jansen (Hoofd collecties Museum Prinsenhof Delft)
Waar: in de tentoonstelling Gevonden! Het laatste schuttersstuk ontdekt (zaal 8)
Kosten: gratis exclusief entree museum

   

 

 IMG 9941MarcoZwinkels 10x15  

Instaprondleiding - Schuttersstukken
Het laatste schuttersstuk is eindelijk terecht! Kom mee met onze zondagmiddagrondleiding en krijg een exclusieve tour langs de nieuwste tentoonstelling van Museum Prinsenhof Delft. Wie waren die mysterieuze schutters eigenlijk? Waarom hielden zij elk jaar een wedstrijd papegaaischieten? En welke geheimen geeft het laatste schuttersstuk prijs na een uitgebreide restauratie? Ontdek de antwoorden op deze vragen en nog veel meer tijdens de zondagmiddagrondleiding in de Maand van de Geschiedenis.

Datum: zondag 2, 9, 16, 23 en 30 oktober
Tijd: 14.00-14.30 uur
Kosten: gratis exclusief entree museum

Aanmelden kan op de dag zelf bij de balie van het museum. Max. 15 deelnemers op volgorde van aanmelding. Reserveren is niet mogelijk.

     
Theater Stuiter 3   Familievoorstelling “Gezocht: een nieuwe koning m/v”
Willem van Oranje heeft ruzie met koning Filips. Volgens Willem is die ruzie de schuld van Filips, die allerlei rare plannen heeft. Daarom heeft hij Filips weggestuurd. Dat deed hij niet alleen: piraten, soldaten, baronnen, spionnen, burgers en buitenlui hielpen hem. Willem heeft nog wel één probleem: wie wordt nu koning? De hertog van Anjou en de graaf van Leicester hebben zich al aangemeld, maar Willem hoopt op meer kandidaten. Wie durft de uitdaging aan?

Datum: woensdag 19 oktober
Tijd: 13.00 uur en 15.00 uur
Kosten: gratis

     
 250pxRondleidingFamilie Fotograafmarcozwinkels  

Hoe word je een echte schutter?
Kom tijdens de herfstvakantie naar Museum Prinsenhof Delft en ontdek hoe je een echte schutter wordt! Schutters waren een soort politieagenten van de stad Delft. Maar waarom deden de schutters vroeger aan papegaaischieten? En wat is een molensteenkraag? Maak samen met een rondleider van het museum een ontdekkingstocht langs de schilderijen van de schutters in de nieuwe tentoonstelling Gevonden! Het laatste schuttersstuk ontdekt. Doe mee met onze veilige en diervriendelijke schutterswedstrijd papegaaischieten. Of poseer in schutterskleding en word een echte schutterskoning! Geschikt voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Datum: zondag 16 oktober (13.00-14.00 uur), vrijdag 21 oktober (14.00-15.00 uur) en zondag 23 oktober (13.00-14.00 uur)
Kosten: gratis exclusief entree museum

Aanmelden gewenst via [email protected] of op de dag zelf bij de balie van het museum. Max. 15 deelnemers op volgorde van aanmelding.

     
250pxrondleidingHetSteen FotograafMarcozwinkels    Rondleiding – Gevangenis Het Steen

Kom meer te weten over de grenzen van de wet! Griezel mee tijdens de rondleiding in de stadsgevangenis van Delft, gevestigd in het 16e eeuwse Stadhuis. Hier werd onder andere de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, gevangen gehouden en ter dood veroordeeld. Er zijn nog enkele originele martelwerktuigen te zien.

Datum: 18, 19, 20 en 21 oktober
Tijd: 12.00-12.30 uur
Kaartverkoop: VVV Delft, Kerkstraat 3
Kosten: tot 18 jr. € 2,50 / Volw. € 3,50

Aanmelden kan op de dag zelf bij de kassa van de VVV. Deelname vanaf 9 jaar. Max. 20 personen.