Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Lancering 3D tour door tentoonstelling over Delftse Meesterstukken van Zilver

23 april 2020

Museum Prinsenhof Delft lanceert vandaag een 360o museumtour door de nieuwe tentoonstelling Zilver. Meesterstukken van Delftse zilversmeden 1590-1800. Bezoekers kunnen met deze tour virtueel langs circa tachtig meesterstukken lopen, waaronder nautilusbekers, drinkschalen en speciale tafelstukken uit de 17de en 18de eeuw. De beelden zijn van een ongekend hoge resolutie. Bij zes zilveren objecten uit de bloeiperiode van de Delftse zilversmeedkunst kunnen bezoekers tot op het kleinste detail inzoomen en de stukken van alle kanten bekijken. De tour is online te volgen via www.prinsenhof-delft.nl/zilver.

De tentoonstelling zou op 27 maart jongstleden openen voor het publiek, maar is door de huidige omstandigheden nog niet in het museum voor bezoekers te zien. “Op deze manier kunnen wij bezoekers alvast een inkijk geven in deze tentoonstelling met topstukken uit de bloeitijd van de Delftse zilversmederij. We hopen dat bezoekers, na het zien van deze tour, de tentoonstelling ‘in het echt’ willen bezoeken zodra dat weer mogelijk is.”, aldus Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft.

Er zijn twee routes: één waarin de bezoeker stap voor stap door de tentoonstelling loopt en één waarin de bezoeker de volledige vrijheid krijgt zelf rond te kijken. Een plattegrond met radar (ter oriëntatie) helpt de bezoeker hierbij. Tijdens de rondleiding zijn, net als in de tentoonstelling, geluidsfragmenten te horen en videobeelden te zien.

De techniek, die door maker Visual Concepts gebruikt is, oogt simpel, maar is complex. Het opnemen van de virtuele tentoonstelling vergt specifieke regie en een zeer gedetailleerde voorbereiding. De tentoonstelling is opgebouwd vanuit specifieke standpunten gezien vanuit een bezoeker in de zaal waardoor het virtueel bezoeken van de tentoonstellingsruimte als levensecht kan worden ervaren. De techniek bestaat uit een combinatie van fotografie, film, animatie en programmeren. Hierdoor zijn de beelden en de tour van een ongekend hoge resolutie.

Naast deze nieuwe 3D tour hebben we nog meer digitaal aanbod. Zo belichten we op onze social mediakanalen hoogtepunten uit de vaste collectie en is er op de website een pagina opgenomen met online activiteiten voor families.