Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Laatste dagen DNA van Nederland

13 februari 2018

Het ruimtepak van André Kuipers, de boekenkist waarin Hugo de Groot uit Slot Loevestein ontsnapte en tong en teen van de gebroeders de Wit. DNA van Nederland. Van staart tot spacepak maakt de Nederlandse geschiedenis tastbaar met relieken van onze vaderlandse helden. Samen vormen ze het DNA van Nederland. En ze zijn nog maar tot en met zondag 18 februari te zien.

Mensen hebben altijd al plaatsen of voorwerpen gekoesterd die verbonden zijn aan personen en gebeurtenissen uit de geschiedenis. De moordhal in Museum Prinsenhof Delft, waar Willem van Oranje in 1584 werd neergeschoten door Balthasar Gerards, is zo’n plek. DNA van Nederland brengt het publiek oog in oog met deze ‘relieken’ en wekt daarmee de geschiedenis van Nederland tot leven.

Moderne relieken
De tentoonstelling bestaat uit unieke voorwerpen, zoals het schaakbord van Maarten Tromp, de boekenkist en een stukje van de mantel van Hugo de Groot, de staart van stadhouder Willem IV en het dagboek van Anne Frank. Geen kostbare voorwerpen, maar wel zeer waardevol door hun verhaal. DNA van Nederland vertelt niet alleen dat verhaal, maar laat ook zien hoe deze objecten verbonden zijn met de identiteit van Nederland en daarmee een stukje van ons DNA vormen. In de tentoonstelling wordt daarnaast de vraag gesteld of de recente geschiedenis herinneringsobjecten heeft voortgebracht. Is de ruimtehandschoen van André Kuipers bijvoorbeeld een moderne reliek? Ook de discussie ‘goed of fout’ erfgoed wordt niet gemeden. Zou het wapen waarmee Pim Fortuin is vermoord in de toekomst als reliek tentoongesteld kunnen worden?