Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Hoofdrol voor Delft in tentoonstelling over Vermeer

2 december 2021

Hoofdrol voor Delft in ambitieuze tentoonstelling over Vermeer in Museum Prinsenhof Delft

Voorjaar 2023! Vol trots kondigt Museum Prinsenhof Delft de ambitieuze tentoonstelling over het leven van Johannes Vermeer (1631-1675) in zijn eigen stad Delft aan. Aan de hand van topstukken van Delftse schilders, Delfts aardewerk, Delftse tapijten, archivalia en egodocumenten wordt een beeld geschetst van het bruisende stadsklimaat in de 17de eeuw. Niet eerder was dit het uitgangspunt voor een tentoonstelling over deze wereldberoemde Delftse meester. De tentoonstelling loopt parallel aan een grote Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum.

Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft: “Wereldwijd zijn er al vele kunsthistorische tentoonstellingen gewijd aan het werk van Vermeer, over het mysterie rond zijn werkproces, zijn inspiratiebronnen en mogelijke leermeesters. Voor het eerst staat de context waarin hij zijn schilderijen maakte centraal in een tentoonstelling. Met Het Delft van Vermeer kijken we specifiek vanuit een cultuurhistorisch perspectief naar Johannes Vermeer. Nergens kan dit verhaal beter worden verteld dan in Delft, de plek waar deze Delftse meester is geboren en tot grote bloei kwam.”


Daniël Vosmaer, Gezicht op Delft met een fantasieloggia, 1663, olieverf op doek, Museum Prinsenhof Delft, Bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Thema’s en personages
De tentoonstelling wordt opgebouwd aan de hand van drie hoofdthema’s – het persoonlijke leven van Vermeer, het artistieke klimaat in Delft en het sociaal-economische klimaat in de stad. Elk thema wordt ingeleid aan de hand van een personage dat Vermeer daadwerkelijk kende. Met topstukken van Delftse schilders, Delfts aardewerk, Delftse tapijten, archivalia en egodocumenten toont het museum hoe het leven van Vermeer in Delft eruit moet hebben gezien en hoe de stad zijn werk en leven beïnvloedde en vormde.

Bij de tentoonstelling Het Delft van Vermeer wordt in afstemming met Delftse ondernemers en culturele partners een stadsprogramma ontwikkeld.

Vermeer in het Rijksmuseum
Parallel aan de tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft wijdt het Rijksmuseum in het voorjaar van 2023 voor het eerst in zijn geschiedenis een overzichtstentoonstelling aan de 17de-eeuwse meester Johannes Vermeer. Met bruiklenen vanuit de hele wereld belooft dit de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit te worden. De tentoonstelling is een samenwerking tussen het Rijksmuseum en het Mauritshuis. Er wordt onder andere door beide musea onderzoek gedaan naar het kunstenaarschap van Vermeer, zijn artistieke keuzes en beweegredenen voor zijn composities, als ook naar het maakproces van zijn schilderijen.