Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Feestelijke onthulling eerste schilderij Pieter de Hooch in Delft

23 januari 2019

Vanaf morgen, 24 januari 2019 is in Museum Prinsenhof Delft het schilderij Portret van een Delftse familie (circa 1657-1660) van Pieter de Hooch te zien. Dit schilderij uit de Gemäldegalerie der Akademie der bildenden Künste Wien (Oostenrijk) is een opmaat naar de belangrijke overzichtstentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer (van 11 oktober 2019 t/m 16 februari 2020) en is een van de topstukken in deze tentoonstelling.

Het schilderij Portret van een Delftse familie (circa 1657-1660) werd vandaag feestelijk onthuld door (v.l.n.r.):
Julia Nauhaus, directeur Gemäldegalerie der Akademie der bildenden Künste Wien
Heidemaria Gürer, ambassadeur van Oostenrijk
Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft
Marja van Bijsterveldt, burgemeester Delft.

 Onthulling

Foto: Evert Elzinga

‘We zijn ontzettend trots en dankbaar dat we dit prachtige familieportret van de Delftse meester Pieter de Hooch al aan ons publiek kunnen tonen. Kom nu alvast kijken in Museum Prinsenhof Delft en proef de Gouden Eeuw in onze prachtige binnenstad!' - Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft

Dit 17de-eeuwse sleutelstuk is een van de weinige familieportretten van Pieter de Hooch en het enige familieportret dat in Delft kan worden gesitueerd. Het is al meer dan 70 jaar niet meer in Nederland te zien geweest. De afgelopen maanden is het door een restaurator van het Rijksmuseum onderzocht als onderdeel van het uitgebreide onderzoek dat wordt gedaan naar de schildertechniek van de 17de-eeuwse Delftse meester in het kader van de tentoonstelling.

Op het schilderij Portret van een Delftse familie zien we een grote Delftse familie van vermoedelijk drie generaties. Het is niet helemaal duidelijk hoe de familie- leden zich tot elkaar verhouden, maar er wordt algemeen aangenomen dat het koppel links en de man en de vrouw met de druiven rechts met elkaar getrouwd zijn. In de verte zien we de toren van de Nieuwe Kerk in Delft en de muur aan de rechterkant is waarschijnlijk de stadsmuur. De Hooch wordt bewonderd om zijn goede weergave van het perspectief met zijn vele zogeheten “doorkijkjes”. In dit schilderij met acht figuren kijken we door een open deur naar een tweede hofje en vervolgens weer door een andere deur naar de straat.

De Weense kunstacademie heeft het schilderij in 1822 geschonken gekregen als een werk van de schilder Gerard ter Borch. In de 19de eeuw is het vervolgens door meerdere auteurs aan Johannes Vermeer toegeschreven, waaronder door Thoré-Bürger, die door zijn publicatie over deze schilder in 1866 bekendstaat als de herontdekker van Vermeer. In 1874 werd het schilderij voor het eerst aan Pieter de Hooch toegeschreven door Carel Vosmaer en vanaf het einde van de 19de eeuw werd deze toeschrijving algemeen geaccepteerd.

KUNSTRAADSEL

Ondanks dat meerdere onderzoekers een suggestie hebben gedaan, is het helaas nog steeds onduidelijk welke familie op dit portret is afgebeeld. In de aanloop naar de tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft wordt door diverse onderzoekers een poging gedaan tot het oplossen van dit ‘kunstraadsel’. De uitkomsten van deze speurtocht en het materiaaltechnisch onderzoek naar dit schilderij worden vanaf 11 oktober 2019 gepresenteerd in de tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft en de begeleidende catalogus.

In 2017 ontving Museum Prinsenhof Delft de Turing Toekenning I, de prijs voor het beste tentoonstellingsplan van een Nederlands museum voor de periode 2019-2020. De Turing Foundation is hoofdbegunstiger van de tentoonstelling.

De tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Delft, Fonds 21, Rabobank en DSM.

TENTOONSTELLING PIETER DE HOOCH IN DELFT. UIT DE SCHADUW VAN VERMEER

Vanaf 11 oktober 2019 t/m 16 februari 2020 is in Museum Prinsenhof Delft de eerste overzichtstentoonstelling van de beroemde 17de-eeuwse schilder Pieter de Hooch (1629 - na 1684) in Nederland te zien. Samen met Johannes Vermeer wordt Pieter de Hooch gerekend tot de belangrijkste Delftse meesters uit de Nederlandse Gouden Eeuw. In de periode dat De Hooch in Delft werkt, tussen 1652 en 1661, maakt hij zijn mooiste schilderijen. Museum Prinsenhof Delft haalt deze Delftse meesterstukken na een afwezigheid van bijna vier eeuwen terug naar de stad waar zij zijn gemaakt. De bruiklenen zijn afkomstig van grote internationale collecties vanuit de hele wereld. In totaal omvat de tentoonstelling 35 schilderijen, waaronder circa 30 werken van Pieter de Hooch.